Pacijenti koji su preležali kovid19 ostaju medicinski ugroženi čak i ako više nema korona   virusa u njihovom organizmu. Jedna od najvećih opasnosti je ona koja preti od tromboze, a kako se ona može izbeći objasnio je prof. dr Ivan  Stojanović, tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prve.

"Razlozi koji mogu dovesti do tromboze su vrlo jednostavni", rekao je dr Stojanović. "Ako je pojačano mirovanje, ako postoji nešto što ubrzava zgrušavanje krvi ili ako postoje oštećenja krvnih sudova, onda može doći do stvaranja krvnog ugruška." On, dalje, može izazvati različite posledice, a najteže su - kao što je poznato - srčani ili moždani udar, moguće i sa fatalnim ishodom.

Međutim, i načini da se spreči tromboza su jednostavni, tvrdi dr Stojanović. To je, pre svega, fizička aktivnost. Sa druge strane, postavlja se pitanje kako da bolesnici koji su tek preležali kovid počnu sa njima, jer im se savetuje mirovanje i odmor. 

"To je slično pitanju koje nam postavljaju pacijenti posle operacije", objašnjava srpski kardiolog sa Instituta "Dragiša Mišović". "Obična šetnja je dovoljna da budete zaštićeni. Niko ne brani pacijentu da hoda, da se kreće, a kada oseti da je teško treba da stane."

Mada su mnogi ljudi uplašeni i misle da treba stalno da leže, upravo zato je važno da se svi obaveste - ne treba se vratiti teškim treninzima, fitnesu i teretanama, ali laka šetnja će oporaviti organizam i sačuvati krvne sudove. 

Izvor: Lepa&Srećna