Korona virus se najbrže širi u zatvorenim prostorijama, a zimski meseci stvoriće još više uslova za to. Zato mnogi stručnjaci upozoravaju da se ne naglašava dovoljno važnost provetravanja u borbi protiv kovida.

"Ako vidim da ne mogu da otvorim prozore, izlazim iz prostorije", izjavio je Šon Ficdžerald, profesor Univerziteta u Kembridžu za BBC. "Odbijam da sedim bilo gde ukoliko vazduh nije dobro provetren." On prenosi rezultate istraživanja koji pokazuju da ubacivanjem svežeg vazduha može da se razredi koncentracija virusa čak i do 70 ili 80 odsto. 

Odbijam da sedim bilo gde ukoliko vazduh nije dobro provetren.

Podsetimo, prvobitno se smatralo da se virus prenosi samo bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili preko kontaminiranih površina. Zato je savetovana upotreba maski, kao i fizička distanca od najmanje dva metra i pojačana higijena, redovnim pranjem ruku i dezinfekcijom površina u javnom prostoru i domaćinstvima. Međutim, ubrzo je dokazano i širenje korone aerosolom - česticama mikroskopske veličine koje dugo lebde u vazduhu i naročito se zadržavaju u zatvorenom prostoru. To je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija, a kontaminiran vazduh u bolnicama je i razlog što se tako često razboljevaju medicinski radnici koji se brinu o kovid pacijentima.

"Bojim se da je i pojava novog soja virusa upozorenje da ne provetravamo prostorije dovoljno često", kaže profesor Ficdžerald. Više stručnjaka mu se pridružilo u misiji da se uz pranje ruku, maske i distancu i svež vazduh uvede u slogane za borbu protiv epidemije.

Među njima je i dr Ejlir Hjuz iz Velsa koji je dobio nadimak "Doktor Svež Vazduh". "Deca me se pomalo stide jer po restoranima stalno otvaram prozore", kaže dr Hjuz. "Ali svež vazduh je najbolji poklon koji možete da nekom darujete za Božić."

Izvor: Lepa&Srećna