Živi primerci korona virusa otkriveni su na pakovanjima zamrznute hrane, pišu britanski mediji 20. oktobra 2020. godine.

Kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je ovaj nalaz prošlog vikenda, a poseban značaj da je mu činjenica da je, dakle, moguće širenje zaraze i preko međunarodnog transporta, hladnjačama.

Do sada su naučnici priznavali da nisu sigurni da li virus preživljava na niskim temperaturama u frižiderima ili zamrzivačima.

Kako je kineski Centar saopštio: "Ovo je prvi put da je živ korona virus izolovan na spoljnoj površini ambalaže zamrznute hrane i i prvi put je potvrđeno da kontakt sa zaraženom spoljašnjom ambalažom može izazvati infekciju.

Ova opasnost najviše preti radnicima u transportu i trgovini koji rukuju paketima zamrznute hrane.

Uz sve to, kanadski Centar za kontrolu bolesti je saopštio da korona virusi slični COVID SARS 2 mogu da opstanu u frižiderima i zamrzivačima čak i nedeljama.

Istraživači savetuju da se izbegava direktan kontakt kožom sa potencijalno zaraženim površinama, a naročito da se ne dodiruju usta, nos ili usta rukama koje niste prethodno oprali.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna