Ultraljubičasti zraci Sunca deluju kao prirodni dezinficijens i redovno se koriste  za dezinfekciju vode za piće u zemljama kao što su Indija, Kenija i Peru, gde su složeniji oblici prečišćavanja vode manje dostupni, piše Lepa&Srećna.

Prema procenama američkog Centra za kontrolu bolesti, više od 2 miliona ljudi širom sveta koristi solarnu dezinfekciju za čišćenje vode za piće.

Proces je izuzetno jednostavan: samo napunite providnu bocu, protresite je i stavite je na mesto koje je neprekidno pod sunčevom svetlošću najmanje šest sati.

Iako će proces eliminisati mikrobiološke patogene, on neće imati uticaja na hemijske zagađivače, poput olova ili drugih toksičnih supstanci.

Ako pokušavate da dezinfikujete bilo šta osim vode, sunčeva svetlost nije najpametnija opcija, jer su njegovi zraci pre svega efikasni protiv patogena koji se prenose vodom.

Na primer, ako pokušate da dezinfikujete svoj mobilni telefon (studije su pokazale da je verovatno prljaviji od toaleta), držanjem na suncu tokom celog popodneva nećete dobiti ništa.

Nema toliko jakog ultraljubičastog svetla u sunčevim zracima (bar u Zemljinoj atmosferi, jer ozonski omotač blokira većinu moćnog UV zračenja).

Međutim, pojačanje UV zraka moguće je mašinski, pa se u bolnicama koriste UV lampe čija svetlost dezinfikuje operacione sale.

To ne znači da je UV svetlo najbolji dezinficijens.

U domaćinstvu se može značajno smanjiti broj bakterija korišćenjem hlornih sredstava za čišćenje.

Oni su najbolji za ravne površine koje nisu previše osetljive, tako možete da ostavite rastvor izbeljivača da deluje neko vreme.

Naravno, ne možete poprskati varikinom parket i ostaviti neispran!

Šta je onda najbolje za čišćenje kuće?

Najbolje je da kombinujete metode, jer su i bakterije i virusi vrlo otporna živa bića - prilagodljiva na razne uslove.

Zato je najbolje oprati na većoj temperaturi sve što možete. Ono što ne možete, izložite suncu što duže. Takođe, savetuje se da i opran veš sušite na suncu ako je ikako moguće.

Pranje je najbolje i za podove i druge površine. Topla voda i neko kućno sredstvo za čišćenje prvo treba da otkloni "običnu" prljavštinu. Dobro isperite čistom vodom. Na kraju, ravne površine u kući, koje podnose hemiju, poprskajte rastvorom izbeljivača na bazi hlora (u razmeri jedan prema četiri). Na pločicama ne morate ni da ga ispirate, sa drugih ga isperite posle 15 minuta.

Ćebad i prekrivače sunčajte što češće i što duže.

Posteljinu skinite, operite na visokoj temperaturi, a jorgane i jastuke sunčajte za to vreme.

Jakne i kapute očetkajte (možete da koristite i mikrokrpu potopljenu u rastvor alkoholnog sirćeta, samo je dobro iscedite), pa ih stavite na sunce. Ostalu garderobu perite što češće.

Patike koje možete operite u mašini, obuću najbolje izuvajte pre nego što uđete u kuću.

Napravite rastvor hlora i sipajte u prskalicu, pa poprskajte đonove i ostavite da malo deluje i osuši se, pa ih tek onda unesite u kuću i odložite u cipelarnik.

DA LI SUNCE DEZINFIKUJE I KOLIKO SATI TREBA SUNČATI STVARI: najbolji način da očistite sve u kući
LepaiSrecna 

Tekst: M. S. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna