Virus SARS-CoV-2 je verovatno najdetaljnije praćen i analiziran virus u realnom vremenu u celoj ljudskoj istoriji borbe sa ovim napadačima na ljudsko zdravlje. Do sada su se akumulirale barem jedna do dve promene mesečno, što znači da se genom koji sekvencioniramo danas razlikuje za dvadeset tačaka od prvog genoma "uhvaćenog" u Kini. Pritom, među ljudima cirkuliše i mnogo drugih varijeteta, sa manje promena.

Međutim, naučnici nikad do sada nisu videli da jedan virus odjednom dobije desetak mutacija. Zato je nagli porast broja obolelih od korona virusa, koji je iznenada zabeležen na jugu Engleske početkom oktobra 2020. godine izazvao veliku zabrinutost. Mutirani soj virusa ima R.O. broj veći od 0,4. Plastičnije rečeno, potencijal zaraze je čak 70 odsto!

Britanski naučnici su odmah obavestiti Svetsku zdravstvenu organizaciju. Kako javljaju britanski mediji 21. decembra, četrdeset zemalja će zabraniti ulaz strancima koji dolaze iz Velike Britanije kako bi obuzdali širenje ovog novog soja virusa. Među njima su Švedska, Italija, Nemačka i Izrael, a premijer Boris Džonson intenzivno radi na tome da se otklone problemi koji su doveli do smanjenog transportavoća i povrća iz Evrope, što bi moglo ugroziti snabdevanje. To dovoljno govori o alarmu i zabrinutosti koji se širi u svetu.

Uprkos ograničenjima, naučnici smatraju da će mutirani virus potisnuti stari, upravo zbog svoje snage da se ubrzano širi. Međutim, Marija van Kerkove, tehnički direktor SZO za Kovid-19, rekla je da naučnici i dalje analiziraju odgovor antitela na ovaj virus. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da nema dokaza da mutirani soj korona virusa povećava težinu bolesti, iako je zarazniji.

Stručnjaci tvrde da nema razloga da na njega ne deluje vakcina ali da je utoliko bolje što postoje njene različite vrste.

"Moramo da nađemo neku ravnotežu. Veoma je važno da imamo transparentnost i da kažemo javnosti kakvo je stanje, ali je isto tako važno i da prenesemo poruku da je ovo normalan deo evolucije virusa", izjavio je na online konferenciji za novinare održanoj 21. decembra dr Majk Rajan, šef za hitna pitanja u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Izvor: Lepa&Srećna