Iako su božićni i novogodišnji praznici, tradicionalno, prilika da Srbi iz dijaspore dođu na odmor u maticu, njihov dolazak u Srbiju će ovog puta izostati zbog pandemije kovida 19 i strožih mera koje su uvele države iz kojih dolazi najviše naših sunarodnika - Austrije, Švajcarske, Nemačke i Italije.

 Željni su da dođu u svoju zemlju, da vide rodbinu i prijatelje, "napune baterije" u rodnom kraju, proslave praznike uz ovdašnju tradiciju i običaje, ali ovog puta, kako kažu, sila zakon menja, pa će Božić i Novu godinu obeležiti u zemljama u kojima žive i rade, poštujući mere uvedene zbog korona virusa.

U Austriji 19. decembra na snagu stupaju štrože mere za ulazak u zemlju osobama koje se vraćaju iz "korona rizičnih" regiona, a to znači obavezan desetodnevni karantin što onemogućava blagovremeni povratak na posao.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama austrijske vlade, da se "oslobode" karantina negativnim PCR testom, ali najranije posle pet dana izolacije.

Dužina trajanja mera - do 10. januara jasno pokazuje da su "meta" Srbi zbog pravoslavnog Božića.
Ipak, većina građana Srbije u Austriji zbog situacije sa kovidom 19 I s njom povezanom neizvesnošću, nije ni planirala da putuje u otadžbinu, pa je pogodila one retke, koji su žarko želeli u domovinu.

Tako Saša Božinović, koji živi i radi u Beču, kao i većina naših ljudi, odavno je odustao od ideje da božićne praznike provede u Srbiji.

"Nisam planirao da idem za odmor u Srbiju zbog aktuelne situacije sa korona virusom, a ove mere austrijske vlade svakako su me sprečile da putujem", rekao je Božinović.

Ni Nedeljko Koturović iz Beča nije planirao da putuje na odmor, jer mu je, između ostalog, preveliki trošak testiranje.

"Situacija je veoma neizvesna i u jednom momentu sve može da se promeniti i spreči me da se vratim na posao. To ne smem da rizukujem", rekao je Koturović.

Rade Živković, istina, razmišljao je da otputuje u Srbiju na zimski odmor, ali su mu sada svi planovi pokvareni.

"Odustajem zbog odluke austrijskih vlasti. Ne smem da rizikujem zbog posla. Već mi je u firmi ranije rečeno da, ako se zarazim prilikom odmora u domovini, mogu da računam na otkaz", iskren je Živković.

Slična je situacija i sa Srbima u Švajcarskoj, koja je prošle nedelje vratila Srbiju na "crvenu listu" i spisak zemalja za koje je obavezan desetodnevni karantin po povratku u tu državu.

Nova lista će se primenjivati od 14. decembra, a uz Srbiju na njoj su iz regiona još Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Mađarska.

Dok traje karantin, nema napuštanje kuće, a ko prekrši meru izolacije biće kažnjen po epidemiološkom zakonu, novčanom kaznom do 10.000 švajcarskih franaka, što je, svakako, paprena suma.

Ovakva odluka jasna je poruka svima poreklom iz Srbije, i drugih zemalja regiona, da ne idu u otadžbinu za praznike, pa će velika većina, iako teška srca, odlažiti planirani odlazak u zavičaj, za neko lepše vreme.

"Rečima ne mogu opisati nostalgični osećaj koji se polako pretvara u bes, jer ću i za ove najradosnije praznike biti sam, bez svojih najbližih, i opet u tuđini", očajan je Saša Tanasković, profesor iz Ciriha.

Vića Mitrović, član gradskog parlamenta u Sankt Galenu, kaže da Švajcarci imaju neumoljiva pravila i jasne kriterijume za uvođenje karantina.

"Ja sam jedan karantin već imao u letnjem periodu posle povratka u avgustu? Naravno da nije jednostavno, ako je neko u radnom procesu, jer se time otvaraju radno-pravna pitanja sa nesagledivim posledicama. Zato ne treba srljati i otići bez preke potrebe van Švajcarske, dok se situacija ne smiri. Uvođenje karantina nije večito, a praznici se mogu i ovde slaviti", kaže Mitrović za frankfurtske Vesti.

Ni operska pevačica Jasna Kovačević neće doći u Srbiju, već će praznike proslaviti u Milanu, gde živi i radi od 1990. godine.

"Ovoga puta sila zakon menja i ništa više nije do nas. Moramo da se žrtvujemo kako bismo što pre izašli iz ove situacije, pa ako moramo da ostanemo kod kuće, ostaćemo. Domovina će nam to oprostiti. Inače, odem 4-5 puta godišnje po energiju, da nahranim dušu, ali izgleda da ću još dugo ostati bez tih vitalnih elemenata. Ostajem u Milanu, čekam bolja vremena, kao i svi naši ljudi u rasejanju", rekla je Kovačević za Vesti.

I u Nemačkoj je slična situacija pošto je premijer Bavarske Marku Seder najavio pooštravanje režima na granici prema Austriji.

Tako se, tokom božićnih praznika, stavljajaju van snage olakšice koje su do sada važile i koje su omogućavale svima koji uđu u Nemačku da to učine bez testa za boravak do 24 sata, i bez karantina.
Inače je i savezna vlada građanima savetovala da izbegavaju putovanja.

Izvor: Mondo/Tanjug