Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD POČINJE UPALA PLUĆA POSLE INFEKCIJE KORONA VIRUSOM: Zašto može biti kritičan 7. dan!

Simptomi kovida 19 mogu biti veoma varljivi, a u početku mnogima deluje da će korona virus pobediti bez odlaska lekaru... ne smete da ignorišete ove znake!

  Izvor: Shutterstock

Simptomi zaraze korona virusom izuzetno su složeni - veoma često sve počinje tihim, blagim, skoro neprimetnim znacima, a onda čovek shvati da mu nije dobro pa ipak veruje da će moći da se izbori sa zarazom bez pomoći lekara.

Zato su izuzetno značajni svi uvidi koje svakodnevno dobijamo iz kliničke prakse. U tri kovid ambulante Doma zdravlja i jednoj ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Zastava", dnevno se pregleda blizu 1.200 pacijenata sa simptomima sličnim onima koje izaziva korona virus. Najviše pacijenata, blizu 850 dnevno, obavi pregled u kovid ambulanti Doma zdravlja.

Možda će vas zanimati

Inače, ova ambulanta radi svakog dana od sedam sati do ponoći i angažovano je 20 ekipa zdravstvenih radnika. U Domu zdravlja primetno je da kod jednog broja pacijenata koji se javljaju sa visokom temperaturom i dobiju terapiju, posle sedam do deset dana dolazi da pogoršanja i obostrane upale pluća.

U novoj kovid ambulanti koju je juče otvorio Dom zdravlja, pregleda se blizu 150 pacijenata dnevno. Ta ambulanta ima šest ekipa zdravstvenih radnika i otvorena je od sedam ujutru do devet uveče. U toj ambulanti obavljaju se i testiranja na korona virus.

U Domu zdravlja preporučuju da u novu kovid ambulantu idu pacijenti sa lakšim simptomima, zbog kontrolnih pregleda i za zaključenje bolovanja. Za pregled dece sa simptomima infekcije od juče radi dečja kovid ambulanta u prostorijama dečjeg odeljenja ORL Doma zdravlja. U njoj se dnevno pregleda do 50 dece uglavnom školskog uzrasta.

U kovid ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Zastava", broj pregleda se ustalio na 130 do 150 dnevno. Direktor tog zavoda Antonio Dimitrovski za agenciju Beta je rekao da je najveći problem sa osobljem, jer je sve više inficiranih, ali se "bore" i da za sada prevazilaze ove teškoće.

Pročitajte i ovo

Izvor: Beta / Mondo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije