Prva pomisao kada kasni menstruacija je trudnoća, a evo kako žene bez kupovine testa mogu da saznaju da li su u drugom stanju, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: MUŠKARCI NE ZNAJU, ŽENE SUMNJAJU: Da li možeš da zatrudniš tokom menstruacije

Test za trudnoću je priznat pokazatelj trudnoće uz obavezan odlazak kod ginekologa, ali šta raditi ako u toku noći razmišljate o trudnoći, imate napad panike i nemate gde da kupite test? U bočicu sa urinom istisnite malo bele paste za zube i polako promućkajte. Ostavite da odstoji 3 do 5 minuta i ako je pasta ista niste trudni, ali ako je pasta postala penušava ili na njoj ima plave nijanse onda je moguće da ste u drugom stanju. HCG (hormon trudnoće) na identičan način hemijski reaguje na pastu kao na test na trudnoću. 

Međutim, ovaj test nije apsolutno pouzdan, pa je najbolje da i pored njega uradite klasičan test i obavezno odete kod ginekologa ukoliko imate neke smetnje ili sumnje.

Izvor: Lepa & srećna

Doktori šalju važno upozorenje: ove 4 lekarske analize treba što pre da urade stariji od 30 godina

Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučaju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem ove 4 važne analize!

PROČITAJTE JOŠ: Hrana koja obara holesterol: TLC dijeta i jelovnik protiv masnoća u krvi

1. Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak naziva se "tihim ubicom" s razlogom. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može dovesti u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, pritisak treba da meriti minimalno jednom godišnje. Ako ipak imate kadriovaskularnih problema, preporučuje se da nabavite kućni merač pritiska i redovno ga pratite.


2. Holesterol

Jednom godišnje trebalo bi da proverite nivo holesterola u krvi, a ako već imate problema s visokom holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporučuje da ga kontrolišete svaka 3 do 4 meseca.

PROČITAJTE JOŠ: OVA HRANA UBIJA OSOBE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM: evo kojih 15 namirnica morate da izbacite iz jelovnika ODMAH

3. Novo šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše telo zahvaljujući pankreasu koja proizvodi insulin regulirše nivo šećera u krvi. Međutim, mnoge druge bolesti ili višak kilograma mogu uticati na rad pankreasa i proizvodnju insulina pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera.

Tada dolazi do razvoja dijabetesa. Nivo šećera u krvi trebalo bi da proveravate jednom godišnje, a osobe koje pate od dijabetesa to moraju raditi svakodnevno. Proverite druge tihe simptome dijabetesa koje ne smete da ignorišete.

4. TSH

1 od 10 osoba (pretežno žene) tokom života iskusiće probleme sa štitnom žlezdom. Simptomi bolesne štitne žlezde su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može promaknuti. Zbog toga treba kontrolisati nivo TSH, hormona kojeg ispušta hipofiza jer njegova povišenost upućuje na probleme sa štitnom žlezdom.

Izvor: Zadovoljna