Arsen u pirinču pojavljuje se kao posledica lošeg kvaliteta vode u mnogim regionima gde se ova hranljiva žitarica proizvodi. Brojna istraživanja su pokazala da, u Velikoj Britaniji, na primer, nivo arsena u pirinču prelazi granicu dozvoljenu za ishranu dece, a naučnici širom sveta eksperimentišu načinima da se on ukloni.

Sve do nedavno, najpoznatiji način je bio onaj koji promoviše britanski profesor Endi Meharg sa Univerziteta Kvins u Irskoj. To je značilo da se pirinač potopi preko noći u pet puta veću količinu vode a ujutru ispira toliko dok voda ne bude potpuno bistra. Međutim, postavljalo se opravdano pitanje koliko se hranljivih materija zadrži u ovako tretiranoj namirnici.

Nova studija, koju je krajem oktobra 2020. godine objavio Institut za održivu ishranu iz Šefilda u Velikoj Britaniji, otkriva bolji način da skuvate pirinač. Cilj je da isperete arsen iz pirinča a zadržite sve nutrijente kako bi vaš rižoto bio i zdrav i hranljiv.

Evo kako to možete da učinite. Operite pirinač na uobičajen način. Dodajte po 4 šolje vode na svaku šolju pirinča. Zagrejte pirinač s vodom i pustite da da vri pet minuta. Zatim ga ocedite i dodajte novu količinu vode, ovoga puta po dve šolje na svaku šolju pirinča. Smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri. Istraživači tvrde da se ovakvim kuvanjem uklanja 54 odsto neorganskog arsena iz smeđeg pirinča i čak 73 odsto iz belog pirinča.

Izvor: Lepa&Srećna