Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO OČISTITI KUĆU OD OTROVA: detoks za dom

Okruženi smo hemikalijama - u hrani i piću, proizvodima za čišćenje, raznim predmetima u domaćinstvu i nameštaju. Evo kako smanjiti zagađenje domaćinstva

  Izvor: LepaiSrecna

Provetravajte

Proizvodi za čišćenje, kuvanje, sveće i građevinski materijali doprinose zagađenju u našim domovima. Britanska fondacija za pluća (BLF) preporučuje izbor proizvoda za čišćenje bez mirisa i korišćenje čvrstih ili tečnih proizvoda kada je to moguće, a ne sprejeva.

Takođe savetuje otvaranje prozora, posebno kada se kuva ili tušira, kao i izbegavanje upotrebe nekoliko sveća ili mirisnih štapića u maloj prostoriji kao što je kupatilo.

Budući da zagađenost iz otvorenog prostora može da uđe u kuću, BLF takođe predlaže da se prozori zatvore kada je dnevni indeks kvaliteta vazduha visok.

100% KORISNO

Smanjite upotrebu plastike

Sintetički hemijski bisfenol A (BPA) se nalazi u mnogim plastičnim proizvodima i može da se proguta ili apsorbuje preko kontakta sa kožom, potencijalno narušavajući endokrini sistem.

Smatra se da 95 % odraslih ima tragove BPA u svojim telima kroz neprekidno izlaganje. Kupovina prozvoda, posebno dečjih flašica sa oznakom bez BPA se veoma preporučuje.

Napravite sami sredstva za čišćenje

Autor knjige „Sve što vam je potrebno je manje: Vodič bez krivice za životnu sredinu bez stresa“, Medelin Samervil, kaže da su soda bikarbona i sirće sve što vam je potrebno da napravite sopstvene sprejeve za čišćenje.

Ona preporučuje da u sprej bočicu stavite toplu vodu, malo ekološkog deterdženta, sirće i sodu bikarbonu i opciono malo boraksa i eto sredstva za čišćenje.

Smanjite količinu prašine i vlage

Američka studija iz 2016. godine identifikovala je 45 toksičnih hemikalija u kućnoj prašini, uključujući ftalate, usporivače plamena i fenole jer ona sadrži hemikalije iz širokog spektra proizvoda.

Jednostavni koraci za smanjenje izlaganja prašini uključuju pranje ruku običnim sapunom i vodom, držanje kućne prašine na minimum brisanjem vlažnom krpom.

Vlaga i plesan mogu takođe da utiču na naš imuni sistem, kao i da povećaju šanse za respiratorne probleme. Sprečavanje stvaranja kondenzacije je ključno.

Obratite pažnju na izbor farbi

Pored isparenja i hemikalija koje se ispuštaju tokom farbanja, sveže ofarbani zidovi mogu i dalje da zagađuju dugo nakon što se osuše. Birajte proizvode na kojima piše da su „eko-prijateljski“ ili „prirodni“ zbog smanjenog nivoa isparljivih organskih jedinjenja (VOC).

NAJBOLJI SAVETI ZA DOMAĆICE

Izvor: Stil

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije