• Sastojci:
  • 300 gr pirinča
  • 2 glavice luka
  • 200 gr konzervisanog paradajza
  • so, biber, suvi začin
  • ulje
  • peršun, bosiljak

Priprema:

Pirinač dobro oprati u nekoliko voda. Na 1 dcl ulja, upržiti oljušten i naseckan luk pa dodati pirinač.

Dodati konzervisani paradajz razblažen vodom, tako da ukupno bude oko 3 šolje tečnosti (može i sok od paradajza, ali onda proporcionalno smanjite količinu vode).

Kuvajte na tihoj vatri dok pirinač ne bude gotov, a soka ne treba da bude puno.

Začinite po ukusu.

Za posebno dekorativno jelo, odvojeno skuvajte 200 gr pirinča, zamastite ga puterom i začinite.

U kalup postavite tanku providnu foliju, pa sipajte red pirinča sa paradajzom, red belog pirinča. Pritisnite dobro pa pažljivo izvrnite na tacnu.

Druga varijanta je da ukuvate paradajz sa lukom u gust sos, pa sipate u kalup red pirinča, red paradajza. Ako ste posebno vešti, možete da varirate količine i napravite pravi "ombre" efekat - u nijansama!

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA POST