Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić gostovala je u jutarnjem programu na TV Prva, a tema je bila trenutna epidemiološka situacija, kao i pitanja u vezi s onkološkim pacijentima, ali je  govorila i o svom iskustvu sa koronom.

Nedavno je i sama preležala kovid-19, a evo šta joj je pomoglo da bolest prođe bez težih posledica:

"Imala sam dosta sreće jer sam imala blagu kliničku sliku, jedno popodne temperaturu 37,3 koja je spala nakon tablete 'diklofenak' a koju sam popila, nakon toga sam par dana imala malo bolove u mišićima koji su takođe prolazili na 'diklofenak' i posle toga više nisam imala nikakvih simptoma.

Ono što mislim da sam dobro uradila jeste to što sam odmah počela da mirujem, da ležim, svela sam fizičke aktivnosti na minimum, nikakvo naprezanje, uzimala sam dva grama vitamina C i pila vitaminD onako kako to piše u preporukama za lečenje lakšeg oblika infekcije. Osnovno je bilo mirovanje i mislim da sam se zato tako brzo oporavila.

"Moj savet svima, čim osetite da se ne osećate dobro, odmah apsolutno mirovanje i pregled kod lekara, koji će onda odlučiti kakvu terapiju treba da uzimate. Znam da većina ljudi misli da obična prehlada ne može da se iskomplikuje.

Ipak, u vreme kada je Covid-19 među nama, moramo misliti na njega i, naravno, bolje sprečiti nego lečiti komplikacije. Pridržavati se još uvek svih mera prevencije. Zdrava hrana, umerena fizička aktivnost prilagođena organizmu, boravak u prirodi kada god je to moguće, pratiti prirodni bioritam i naravno najvažnije, zdrava životna sredina."

Izvor: Mondo