"Test se pokazao veoma pouzdanim i intezivno se koristi", saopštava Državna televizija u Beču o testu grgljanjem tečnosti koji se zasad u Austriji upotrebljava u laboratorijama, a koji bi uskoro trebalo da se pojavi u prodaji u apotekama.

Državna televizija navodi da je su rezultati ove vrste PCR testa na korona virus veoma zadovoljavajući, a u prilog njegovoj pouzdanosti prikazala je studiju koja je obavljena na Univerzitetu u Beču i koja je dokazala njegovu efikasnost.

Kao velika prednost testa grgljanjem, navodi se da ne izaziva nikakvu nelagodu, kao što je slučaj sa starim PCR testom kod koga se bris uzima dugim štapićem, što nije bolno, ali je veoma neprijatno.

Osim toga, ovaj test ne zahteva da u uzimanje uzorka bude uključen bilo ko od medicinskog osoblja, već to obavljate sami, a uzorak predajete laborantima, što dodatno smanjuje pritisak na već opterećeno medicinsko osoblje.

Test grgljanjem spada u molekularno genetičke (PCR) metode testiranja kojom se dokazuje prisustvo virusa u organizmu, odnosno trenutnu infekciju u momentu testiranja, za razliku od seroloških testova - testiranja na antitela kojim se utvrđuje infekcija od ranije.

Cena testa iznosi 120 dolara, a u upustvu koje prati testiranje navedeno je da se analiza može platiti unapred ili po donošenju uzoraka i pritom se ne savetuje plaćanje gotovinom, iz higijenskih razloga.

Kako se obavlja test grgljanjem

Za test vam je potrebna čašica sa poklopcem - za testiranje može da posluži i čašica za analizu urina. Zatim 2-3 ml 0,9- procentnog fiziološkog rastvora (1/2 kašike rastvora). Oba artikla se mogu kupiti u apoteci, odnosno savetuje se da ih nabavi soba koja nema simptome. A testiranje se odvija ovako:

1) istresite nos, isperite usta vodom (ne perite zube jer time možete da smanjite broj mikroba u ustima).

2) grgljajte ovom tečnošću puna dva minuta (koristite tajmer) i to na sledeći način: zabacite glavu kako bi tečnošću isprali grlo što dublje, vratite rastvor u usta kako biste lakše disali i nastavite sa grgljanjem.

3) ispljunite tečnost u čašicu. Ukoliko ima gnoja, izbacite ga u posudu jer se čestice virusa mogu nalaziti i u ovoj izlučevini.

4) dobro zatvorite čašu, to je izuzetno važan korak kako se prilikom transporta (odnošenja u laboratoriju) tečnost ne bi prosula.

5) operite ruke, osušite ih papirnim ubrusom ili peškirom ili ih dezinfikujte.

6) napišite ime i prezime na čašici i broj socijalnog osiguranja ukoliko ga posedujete, stavite uzorak u plastičnu kesu i zatvorite je. Pazite da ne kontaminirate uzorak.

Uputstvo prati i napomena da osoba koja se testira ne donosi sama uzorak u laboratoriju već da to učini bliska osoba bez simptoma korona virusa koja mora da najavi kada će doći kako bi je radnik laboratorije sačekao ispred ustanove i preuzeo uzorak. Najavljuje se, odnosno zakazuje, uzimanje uzorka.

Važno je da se ne uzimaju ni hrana i piće dva sata pre testiranja.

O testu grgljanjem pisalo se mesecima unazad, tako je Njujork tajms u martu ove godine objavio test o potencijalnoj metodi testiranja i njegovoj efikasnosti, da bi se u međuvremenu nastavilo izveštavanje o ovoj metodi.

Ovaj test još uvek nije dostupan u našoj zemlji.

Tekst: J. M.

Izvor: Blic