Dok se čekaju vakcina za korona virus i lek protiv bolesti COVID-19, svi se uzdaju u pranje ruku, nošenje maski i bezbednu udaljenost od drugih ljudi.

Studija koju je objavio Medicinski fakultet američke države Pensilvanija, pokazuje da i najobičniji rastvori koje mnogi od nas imaju kod kuće mogu da onesposobe viruse srodne SARS-COVIDU-19.

Pre svega, reč je bebi šamponu, a zatim o rastvorima peroksida i vodicama za ispiranje usta. Istraživači su proveravali kako ove tečnosti, koje svi tako često koristimo, utiču na one ljudse korona viruse koje su imali spremne u laboratoriji i ispostavilo se da mogu da ih onesposobe za vrlo kratko vreme.

Samo 1 odsto bebi šampona u običnoj vodi može da inaktivira čak 99.9 odsto korona virusa, tvrdi profesor Kreg Mejers, samo treba da mu bude izložen oko 2 minuta. Neke vodice za ispiranje usta delovale su i za 30 sekundi! Ovo su rezultati testova obavljenih u laboratoriji.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da nikakvo ispiranje usta vodicom neće sprečiti udisanje virusa kroz nos. Takođe, kako podseća dr Leana Ven sa Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Džordž Vašington, virus može ući ne samo udisanjem, već i preko kontakta, na primer kvake koju je dodirnula zaražena osoba.

"Mnogi su shvatili da vodicu za usta mogu da koriste za sterilizaciju ruku ili površina, ali to nije moguće jer one obično sadrže samo oko 20 odsto alkohola", kaže dr Ven.

Dr Donald Milton, sa Univerziteta Merilend, ističe da se virus ne zadržava samo u ustima, već i na glasnim žicama, u disajnim kanalima. "Korišćenje vodice za usta bi moglo, teoretski, da smanji količinu virusa ili bakterija u ustima, ali samo na kratak period", objasnio je za CNN dr Grejem Snajder sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pitsburg. "Svi mikrobi će se vratiti za kratko vreme, jer usta čoveka nije moguće sterilisati", tvrdi on.

Izvor: Lepa&Srećna