"Ambalažu koju ste doneli kući sa paketima hrane prebrišite 0,1% varikinom.

Nema razloga da se paranoiše, ali nema razloga ni da se bude nesmotren.

Možda nije COVID-19 na površinama, ali kako je izuzetno ružna navika naših ljudi da sve pipaju, treba biti oprezan. Recimo, uzimajte hleb koji je u kesama ili u pekarama gde ga niko ne dodiruje, a gde pekari koriste rukavice. Ili ga pecite sami."

Ovo je samo jedno od brojnih upozorenja koje je objavio vrlo omiljeni srpski hemičar Zoran Vujčić na svom blogu!

Sve hemikalije koje je EPA stavila na listu dezinfekcionih sredstava NE MOGU da zamene pranje površina ili ruku. Zato razni CDC (Centri za kontrolu bolesti) savetuju da se kao najefikasnijim sredstvom higijene i prevencije:

Ruke obavezno peru sapunima (preferencijalno čvrstim) minimalno 20 sekundi. Očigledno da je pranje ruku svuda u svetu zapostavljeno, jer se svuda toliko na tome insistira. Tih 20 sekundi znači da se nasapunjaju dobro ruke pod mlazom vode (preferencijalno hladne da se pore kože ne bi otvarale) i trljaju svi delovi, svi prsti i površina ispod noktiju. Ne treba se bojati ponavljanja radnje, jer se tako i sapun spira.

Ako nema uslova da se ruke peru čvrstim sapunima, možete da koristite i tečne, ali uz dva preduslova koje je zaista teško ispuniti.

Prvi je da pH bude bar 9,5.

Većina sapuna u tečnoj formi su rastvori detergenata, što ne bi bilo loše, da je pH 9,5-10, a ne 5,5.

Drugi, veći problem je što svi tečni sapuni imaju razne silikonske aditive (za navodnu negu kože) koji daju onaj osećaj ljigavosti i lepljivosti. 

Sumarno SVE površinske aktivne materije su efikasne protiv Covid 19, samo su neke daleko efikasnije.

Veliki problem s tečnim sapunima leži u njihovoj pritajenoj agresivnosti. Oni zaiste efikasno peru i odmašćuju, što utiče na „cepanje“ kože, što dovodi do mikropora i potencijalno smanjene odbrane kože. Uz to, brojni dozeri su često zagađeni jer ih svako pipa zaprljanim rukama. 

S druge strane kod čvrstih sapuna jako bazna sredina je toliko ubitačna za viruse (zapravo za hemikalije od kojih je sačinjen) da se na čvrstom sapunu proteini virusa denaturišu i dobar deo lipida rastvori ili nabubri i virus više nije opasan.

Alkohol 70% uskače u svim onim situacijama u kojima nema uslova da se operu ruke. Stalno se postavlja pitanje koja je koncentracija najbolja. Za ruke je potvrđeno da je minimalna koncentracija etanola 60%. Optimalna je 70%. Za ruke. Ne za sve površine. Ruke je potrebno oprati, dezinfikovati, tačnije inaktivisati virus na njima.

Prevelika koncentracija etanola bi dovela do sušenja ruku, pucanja kože, odmašćivanja (uklanjanja prirodnih lipida) i sušenja virusa. Ako ne bi bio oštećen, zavlačenjem u pore kože virus bi bio zaštićen od daljeg propadanja.

Uz to, na raznim ranijim primerima i eksperimentalno je pokazano da je za viruse ovo optimalna koncentracija na koži, ali i na brojnim površinama.

Šta se dešava kada se koriste koncentrovaniji rastvori alkohola? Prvo, alkohol brzo isparava. Što je koncentrovaniji to brže ispari, smanjujući kontaktno vreme virus-rastvor.

Kao rastvarač za lipide efikasniji je 96% alkohol. Ali vreme dejstva je izuzetno kratko i deo virusa preživi osim ako se ne obezbedi temperatura od 60 0C i zatvorena komora. U kući je to nemoguće.

Najzad i za proteine i nukleinske kiseline 70% etanol ima najgore osobine kao rastvarač. Što lošija rastvorljivost i proteina i nukleinskih kiselina, bolje je za nas, jer se i proteini i nukleinske kiseline oštećuju, lepe kao guma i virus je onesposobljen. Oštećenje dovodi do konačnog uništenja virusa.

Evo kako se prave i preporučene i one manje preporučene koncentracije etanola.

Na 1 L 95% alkohola dodajete vode prema sledećem uputstvu, za željenu koncentraciju.

Za 60% rastvora, dodajte 629 ml vode, za 65% dodajte 501ml, za 70% dodajte 391ml, a za 75% dodajte 294 ml. Na kraju, za 80% rastvor alkohola dodajte samo 209 ml vode.

Za cipele, predsoblja, hodnike dominantan je natrijum hipohlorit – varikina ili domestos.

Domestos je bolji, jer ima detergent koji olakšava kvašenje masnih virusa (i gljivica i bakterija). Zato i ubijaju 99,99% svih mikroorganizama. 

Koja je prava koncentracija zavisi od mnogo faktora.

Preporučena za Covid 19 je 0,1% aktivnog hlora i da površina bude izložena 10 minuta.

Brisanje je efikasnije od prskanja i manje rizično za zdravlje. Kako se dobija ova koncentracija?

Svaka varikina, domestos i sličan proizvod ima oznaku od 5% aktivnog hlora. To znači da se za OPRANE površine koristi tačno 20 mL (ili 23 g, ko voli da meri) i 980 mL vode.

Rastvor se pravi svež – jednom dnevno.

Stari rastvori, prozirne boce i čuvanje na suncu brzo smanjuju količinu aktivnog hlora.

Za hodnike, gazišta, stepenice i sl. doza mora da se poveća za 50%. Dakle 30 mL varikine i 970 mL vode (pre prskanja ili brisanja obavezno dobro promešajte rastvor, da budete sigurni da se sve rastvorilo).

Na sve fleke krvi ili telesnih tečnosti koje su kontaminirane virusima preporučuje se ISKLJUČIVO 1:10 razblaženje kućne varikine (5.25%) tako da kontakt traje najmanje 10 minuta.

Ako je sumnja da je neka tečnost zaražena virusima ili bakterijama preporučuje se da se postigne isto razblaženje. To znači da se 100 mL varikine i sličnih hlornih derivata troši na 900 mL teško kontaminirane vode. NE ŠTEDITE, ali samo za ove slučajeve.

I za kraj sirće i aromaterapije nemaju efekta. Ne bacajte pare za etarska ulja. Budite racionalni. Ne pijte srebrnu vodu, kuvani beli luk, ne jedite stotine grama sirovog. Ni med ni propolis nemaju efekat na Covid 19. Ne gutajte hlorne preparate, jer možete da umrete. Smanjite (mada ste dovoljno svesni da je pravi savet OSTAVITE) pušenje.

Tekst: Zoran Vujčić