Ubod zaraženog krpelja opasan je po zdravlje i može da uzrokuje lajmsku bolest, a stručnjaci otkrivaju koje greške ne smete da napravite prilikom vađenja krpelja!  

Pri ujedu krpelja nikako ne smete da premazujete krpelja ili područje oko njega alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima. Takođe, pri vađenju krpelja svako okretanjezakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu.

Nikako ne smete da ignorišete ako se javi crvenilo 5 do 30 dana nakon vađenja krpelja i potrebno je da hitno odete kod infektologa. Ukoliko nema nikakvih simptoma 30 dana posle vađenja, pogrešićete ako se za svaki slučaj ne testirate ELISA testom na IgM i IgG antitela. 

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obaveštava građane da je ujede krpelja moguće sanirati u najbližoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite, odnosno, domu zdravlja. U slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa (Klinika za infektivne i tropske bolesti, Klinika za dermatovenerologiju...). 

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAS JE KRPELJ ZARAZIO: evo kako da sprečite ujed krpelja i napravite prirodno sredstvo protiv ovog opasnog parazita (RECEPT + SAVETI)

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo Grada Beograda pokrenulo disciplinske mere protiv odgovornih za neadekvatno pružanje pomoći u proteklom periodu. Istovremeno, svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite i odgovarajućim ustanovama višeg ranga je ponovljen dopis sa Merama o postupanju u slučaju uboda krpelja i sa jasnim instrukcijama da niko, ko se javi sa ujedom krpelja, ne sme biti vraćen. 

Brojevi Ministarstva zdravlja 011-3616596 i 064-8811375 dostupni su građanima da prijave ustanovu i lekara koji im, eventualno, nije pružio adekvatnu pomoć u vezi sa ujedom krpelja.

Pri ujedu krpelja nikako ne smete da premazujete krpelja ili područje oko njega alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima. Takođe, pri vađenju krpelja svako okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu.

Nikako ne smete da ignorišete ako se javi crvenilo 5 do 30 dana nakon vađenja krpelja i potrebno je da hitno odete kod infektologa. Ukoliko nema nikakvih simptoma 30 dana posle vađenja, pogrešićete ako se za svaki slučaj ne testirate ELISA testom na IgM i IgG antitela.  

Mere postupanja u slučaju uboda krpelja: 

 • izbegavanje boravka u visokoj travi na neuređenim površinama
 • korišćenje repelenata
 • korišćenje odeće sa dugim nogavicama i rukavima
 • temeljni pregled cele površine tela, a posebno toplih i vlažnih mesta sa tankom kožom nakon svakog boravka u prirodi (posebno dece)
 • Nakon što se primeti prisustvo krpelja u koži potrebno ga je stručno i bezbedno ukloniti (izvaditi) iz kože.
 • Ovo treba uraditi što pre pošto, iako verovatnoća prenosa infekcije nije velika, ona raste sa povećanjem dužine boravka krpelja u koži.
 • Krpelje bi trebalo uklanjati u zdravstvenoj ustanovi (primarna zdravstvena zaštita) 

PROČITAJTE JOŠ: Sve o zaštiti od ujeda komaraca i krpelja

  Uklanjanje krpelja treba da se obavlja na nivou primarne zdravstvene zaštite, kao i inicijalno praćenje pacijenata. Tek u slučaju pojave simptomatologije ili potrebe konsultacije pacijenta treba upućivati na viši nivo zdravstvene zaštite. 

  Posebno je potrebno obezbediti rad službe tokom noći, neradnim danima, vikendima i praznicima, pošto je tada incidenca javljanja pacijenata koji su ubodeni veća. (povratak iz prirode, izleti zbog neradnih dana...)

  Prilagođeno sa: Ministarstvo zdravlja