Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA: jedite ovo svaki dan i smanjite rizik od opasne bolesti

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Promenom načina ishrane možete u velikoj meri da smanjite rizik od raka debelog creva.

Izvor: Foto: Shutterstock

Rak creva je opaka bolest koju je teško prepoznati u ranom stadijumu, a ishod je često smrtonosan. Simptomi koji ukazuju na karcinom creva su najčešće bol u stomaku i leđima, umor, otežano disanje, krv u stolici i previše tamna stolica.

Možda će vas zanimati

Mnogi pacijenti ove simptome pripisuju drugim bolestima i odlažu odlazak kod lekara, a to može biti kobno. Međutim, istraživanja dokazuju da promenom režima ishrane možete značajno da smanjite rizik od raka debelog creva, a preporučuje se da smanjite unos crvenog mesa, prerađenog mesa, alkohola i da obavezno prestanete da pušite.

Hrana koja štiti telo od karcinoma creva jeste voće i povrće bogato vlaknima, orašasti plodovi, mahunarke, žitarice od celog zrna i sočivo, a preporučuje se da beli hleb zamenite integralnim. Ali, jedna namirnica je neverovatna lekovita kada je u pitanju prevencija karcinoma creva, a to je lekoviti avokado. Takođe, stručnjaci savetuju da zdrave masnoće uzimate iz ribljeg ulja i semenki, a proteine iz jaja, mahunarki i piletine.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije