Istraživanja pokazuju da način ishrane ima veliki uticaj na razvijanje bolesti, a ono što nekima deluje kao veliko "žrtvovanje" gastronomskih užitaka zapravo su sitne promene koje zaista mogu da budu i prevenciju od kancera.

Tako smo svi navikli na pekarske proizvode od belog brašna, sa dosta transmasti, koji nikako ne doprinose zdravlju našeg sistema za varenje. Druge loše navike kao što su pušenje cigareta, višesatno sedenje i  malo fizičkog kretanja narušavaju opšte zdravlje, a posebno mogu da ostave traga na želucu, tankom i debelom crevu. Osim što su ovo baš mesta na kojima se stvara naš celokupni imunitet, to su i veoma česte lokalizacije karcinoma.

Zato lekari savetuju da se u stil života unesu neophodne promene, a što se tiče ishrane, da se hleb, kifle i slična peciva obavezno zamene onima od integralnog brašna. Ako biste zamenili proizvode od prerađenih žitarica proizvodima od celog zrna, jeli više povrća, voća i mahunarki, smanjili biste rizik od gojaznosti, pa samim tim i rizik za razvoj opasnih promena u telu. 

Stručnjaci ističu da ako svakog dana jedete 90 grama proizvoda od celog zrna pšenice do te mere može da popravi stanje digestivnog trakta, da se smanjuje čak i rizik od raka creva. Takođe, apeluju da se smanji unos mesnih prerađevina, poput salama i slanine, a posebno onih pečenih na grilu, kada se na površini stvaraju kancerogene supstance i time dobija jedan od glavnih okidača za rak.

Izvor: Lepa & srećna