Naprezanje očiju usled korišćenja digitalnih tehnologija danas je uobičajen problem. Probleme sa vidom prijavljuju mnogi čiji posao zahteva intenzivno korišćenje kompjutera. Glavobolje, bol u oku, dupli vid ili gubitak fokusa su sve problemi koji su povezani za naprezanjem očiju.

PROČITAJTE JOŠ: IMATE LI PROBLEM SA VIDOM: ovih 5 simptoma ukazuju na to da morate kod doktora

Međutim, postoje brojni načini na koje možete da pomognete svojim očima:

1. Napravite pauzu: Idite na česte pauze od 15 minuta i fokusirajte vaš pogled na udaljene stvari. Ovo će mišići zaduženom za fokus dati priliku da se opusti.

2. Koristite dlanove: Ovo je praktično poput meditacije za vaše oči. Zatvorite oči i stavite centar dlana preko njih. Duboko dišite i opustite vaše očne mišiće.

3. Često trepćite: Kada se bavite zahtevnim zadacima brzina treptanja se smanjuje. Trebalo bi da svesno stremite ka tome da trepnete svakih 10 do 15 sekundi. Ovo će obložiti rožnjaču koja će zauzvrat negovati oči kiseonikom i drugim nutrijentima a premaz suza će takođe izoštriti vid.

4. Koristite naočare za kompjuter: Kompjuterske naočari imaju drugačiju tačku fokusa u odnosu na naočari za čitanje. To će smanjiti trud koji oči ulažu u fokusiranje slike i tako ćete smanjiti pritisak na mišiće. Dodatni napor oka da fokusira sliku može izazvati nelogodnost i povećani očni pritisak.

PROČITAJTE JOŠ: BISERNE SUZE LEČE GLJIVICE I TOPE KAMEN U ŽUČI: kako se pravi vodeni kefir koji umiruje nerve i stres (RECEPT)

5. Držite ekran monitora dodatno osvetljenim: Ovo će smanjiti trperenje monitora i smanjiti umor. Svetao monitor čini da se oči skupe a kao rezultat toga imaćete znatno širi fokus.

6. Vitamini i minerali: S obzirom na to da su oči jedan od najvećih potrošača energije u telu, važno je da dobijaju potrebne količine vitamina i minerala. Gledajte da redovno uzimate vitamine A, C i E sa B kompleksom i cinkom.

7. Pojačajte osvetljenje: Kada koristite kompjuter uz slabo osvetljenje to dodatno opterećuje oči. Postarajte se da je prostorija dovoljno osvetljena kako bi ste smanjili opeterećenje oka.

8. Proverite položaj kompjutera: Položaj monitora može uticati na zamor oka. Važno je da on bude propisno udaljen od vaših očiju – od 50 do 70 centimetara i budite sigurni da nema refleksije.

Izvor: LekarInfo