Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

ZABRANA PRODAJE ŠTETNIH LEKOVA: nakon mnogo godina povlače se lekovi protiv gripa, prehlade i kašlja sa tržišta

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Lekovi koji izazivaju zabrinutost - ne zna se šta sadrže, kako deluju niti kako su proizvedeni!

Izvor: Foto: Shutterstock

Otkriveno je da se stotinu lekova protiv gripa, prehlade, alergije i kašlja prodavalo dugi niz godina u apotekama bez recepta, iako nisu dobili odobrenje od strane američke Agencije za hranu i lekove (FDA).

Nedavno FDA je odlučila stati tome na kraj i povući sa tržišta 500 lekova.

PROČITAJTE JOŠ: NEOBIČAN LEK KOJE STIŽE IZ RUSIJE JE TAJNO "ORUŽJE" SPORTISTA: moćna smola protiv dijabetesa, reume i srčanih oboljenja jača imunitet

"Jako smo zabrinuti zbog ovih lekova, zato što jednostavno ne znamo šta oni sadrže, kako deluju i na koji način su proizvedeni" - rekao je Majkl Levi, direktor odela FDA za registraciju novih lekova.

Većina tih lekova je bila dostupna i pre nego što je počela delovati agencija za odobravanje lekova i zbog toga su se samo nastavili prodavati u apotekama.

FDA nema tačne podatke o tome, koliko tih lekova je bilo prodato niti koliko ih je još dostupno u prodaji.

Ipak, izgleda da cilj FDA nije zaštita građana od mogućih nuspojava neodobrenih lekova, nego kontrola tržišta. Agencija za hranu i lekove želi da natera sve proizvođače lekova da prođu njihov proces odobrenja, koji košta milione dolara.

PROČITAJTE JOŠ: BISERNE SUZE LEČE GLJIVICE I TOPE KAMEN U ŽUČI: kako se pravi vodeni kefir koji umiruje nerve i stres (RECEPT)

Što se tiče već odobrenih lekova, izgleda da FDA ne zabrinjavaju njihove nuspojave, koje su bile prijavljene odeljenju za neželjene posledice od lekova FDA.

Na primer, brojne ozbiljne komplikacije nakon vaksinacije protiv HPV-a sa novim vakcinom Gardasil nisu izazvale nikakav interes od strane FDA.

Proizvođači neodobrenih lekova imaju 90 dana da prestanu da ih proizvode i 180 dana da ih povuku sa tržišta.

Listu lekova pogledajte OVDE!

Izvor: Alternativa za vas

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije