Skoro svaka kuća ima aparat za merenje pritiska. Neki pacijenti, koji se bore sa hipertenzijom, mere pritisak nekoliko puta tokom dana, ali se ne pridržavaju osnovnih pravila i dobijaju pogrešne rezultate. U zavisnosti od toga da li koristite klasičan ili digitalni aparat, postoje određena uputstva.

Kako da izmerite pritisak klasičnim aparatom?

Ako koristite standardni aparat, sa stetoskopom i pumpicom, pritisak možete da merite u sedećem, ležećem i stojećem položaju. Ako sedite, ruka treba da bude savijena u laktu i uzdignuta do nivoa srca. Ukoliko ležite ili stojite, ruka treba slobodno da pada pored tela. Najvažnije je da sačekate nekoliko minuta ukoliko ste uznemireni i da pritisak izmerite malo kasnije, jer će vas rezultat možda bespotrebno dodatno uznemiriti.

Prema nekim rezultatima, ovaj aparat daje precizniji rezultat od digitalnog merača. Obmotajte manžetnu aparata oko nadlaktice tako da bude oko 2 cetimetra iznad jame na unutrašnjoj strani lakta. Postavljajte aparat na levu ruku, jer se na njoj brže primećuju oscilacije pritiska ukoliko merite nekoliko puta zaredom.

Trudite se da pumpicom što brže pumpate do 180, a ako ima potrebe, postepeno i ka višem stepenu. Poznato je da početak otkucaja određuje gornji pritisak, a poslednji otkucaj se odnosi na donji pritisak.

Pritisak izmeren kod kuće će verovatno biti verodostojniji nego pritisak izmeren u bolnici jer sama atmosfera u zdravstvenoj ustanovi ume da izazove oscilacije u raspoloženju i uznemirenost. Takođe, lekar najćešće meri pritisak samo jednom, što je često nedovoljno da bi se doneo ispravan zaključak. Kod kuće možete da merite nekoliko puta dnevno, a za najbolje rezultate izračunajte prosečnu vrednost poslednaj tri merenja.

Kako da merite pritisak digitalnim aparatom?

Ako merite pritisak na članku ruke, sedite mirno, ruku naslonite laktom na sto a šaku malo nagnite, tako da bude u visini srca. Oba stopala treba da budu na zemlji, a noge nemojte prekrštati. Ne pričajte i budite što mirniji. Najbolje je da tokom merenja digitalnim uređajem budete što dalje od drugih uređaja koji emituju elektromagnetna zračenja, poput telefona, kako biste bili sigurni da su rezultati pravi.

Žena meri pritisak digitalnim aparatom
Foto: Shutterstock Merenje pritiska digitalnim aparatom

Bez obzira na to koji aparat koristite, pre nego što počnete da merite pritisak najbolje je da oko 10 minuta provedete u sedećem položaju. Takođe, važno je da se suzdržite od cigareta, kafa i velikog napora minimum pola sata pre merenja. Dok ne završite, trudite se da ne pričate ništa.

Optimalne vrednosti pritiska su 120/80 mmHg, a po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti su do 140/90 mmHg.

Pogledajte i šta ako donji pritisak skoči preko 100?

BONUS VIDEO:

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna! kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.