Mnogima je cilj da što duže održe vitalan, mladalački izgled, ali postoje svakodnevne navike koje crpe energiju i čine da izgledate starije. Među njima se izdvaja 6 najuticajnijih:

1. Nedostatak sna

Važno je da spavate između 7 i 9 sati svake noći. Pored dužine sna, važan je i njegov kvalitet. Uložite novac u udoban jastuk i kvalitetan dušek, a telo će vam vratiti blistavom kožom i svežim izgledom.

2. Preterano sunčanje

Sunce ima mnogo pozitivnih uticaja na organizam, ali preterano izlaganje može da dovede do bora i pega koje podsećaju na staračke i čine da izgledate starije. Nosite naočare i šešire i mažite kreme sa SPF-om redovno ako želite da izbegnete prerano starenje kože.

3. Nezdrava hrana

Hrana ima mnogo više uticaja na vaš izgled nego što mislite. Izbegavajte grickalice i počnite da jedete dovoljno voća, povrća, proteina i integralnih žitarica. Eksperimentišite sa zdravim namirnicama i uživajte u rezultatima.

4. Manjak fizičke aktivnosti

Ako veći deo dana provodite sedeći, to će se definitivno odraziti na vaš izgled. Koža će gubiti sjaj, cirkulacija će biti lošija, a moguće je da će se javiti i brojni zdravstveni problemi poput osećaja ukočenosti i drugih nelagoda. Pronađite aktivnost u kojoj ćete uživati (to može da bude lagana šetnja, ples ili joga) i primetićete da se osećate mnogo bolje i mlađe.

Šetnja 3.jpg
Shutterstock  Šetnja

5. Stres

Stres je jedan od glavnih faktora koji utiču vaš izgled. Pronađite u toku dana vreme za meditaciju, odmor i relaksaciju. Stres ne možete da izbegnete, ali možete da naučite da se nosite sa njim na pravi način i da ne ostavi posledice na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Pogledajte i namirnice koje brišu godine s lica.

BONUS VIDEO:

Devojka zaustavila starenj TikTok/isabelle

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.