Ako se duže vreme ne leči, visok krvni pritisak (hipertenzija) može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, jer dodatno opterećuje određene organe. Čest krivac za hipertenziju je so, jer natrijum uzrokuje da telo zadržava vodu, što povećava pritisak na zidove krvnih sudova.

Zbog toga promena ishrane može uticati na snižavanje krvnog pritiska, a studije su pokazale da je posebno delotvorno redovno ispijanje soka od paradajza.

sok od paradajza
Youtube/Printscreen/Rada Cutlery 

"Studija je pokazala da su osobe sa faktorima rizika od srčanih bolesti koje su svakodnevno pile sok od paradajza imale poboljšane vrednosti dijastolnog i sistolnog pritiska", naveo je doktor Džozef Ambani.

Međutim, doktor je upozorio da je, zbog gorepomenutog unosa natrijuma, važno da sok bude neslan.

"Uvek savetujem svojim pacijentima da koriste neslani sok od paradajza, kako bi smanjili suprotan uticaj natrijuma", naglasio je.

Pomenuto istraživanje obuhvatilo je 481 osobu iz Kurijame u Japanu, a oni su godinu dana pili neslani sok od paradajza koliko god su želeli - prosečna količina je bila 215 mililitara dnevno po osobi, što je nešto manje od jedne šoljice.

Prosečna starost ispitanika bila je 56 godina za muškarce i 58 godina za žene, a utvrđeno je da je krvni pritisak kod učesnika sa nelečenom prehipertenzijom ili hipertenzijom bio "značajno snižen".

Sok od paradajza
Youtube / Printscreen / Wyse Guide 

"Unos neslanog soka od paradajza poboljšao je sistolni i dijastolni krvni pritisak i nivo lipoproteina niske gustine u serumu kod lokalnih stanovnika Japana sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti", glasio je zaključak ovog istraživanja.

Paradajz je odličan izvor vitamina A i C, a bogat je i vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Tekst: Lepa&Srećna