Tokom vrelih dana, čitav organizam trpi, a koža teško podnosi visoku temperaturu i pojačano znojenje. Kada je taj "višak" toplote zarobljen u telu, dešava se i da se zapuše znojne žlezde i tada se javlja osip.

Skoro trećina ljudi koja živi u područjima sa toplom i vlažnom klimom pati od osipa. Na njegovu pojavu utiče i korišćenje jakih losiona za negu kože koji ostaju na površini umesto da ih ona u potpunosti upije.

Dodatno, nošenje sintetičkih materijala kao što je poliester sprečava isparavanje znoja. Iritaciju može izazvati i ako neko ima zavoj ili gips, bilo šta što prianja čvrsto uz kožu.

Do izbijanja osipa zbog vrućine češće dolazi kod žena koje pate od hormonskih promena, bilo da su u predmenopauzi ili menopauzi. Slično utiče i znojenje tokom vežbanja, naročito ako nosite sintetičku odeću.

Mnogi misle da je crveni osip na koži koji svrbi, zapravo, neka alergija. Međutim, ako niste promenili proizvode za kupanje i negu koje koristite, verovatno je reč o posledici vrućine. Pored crvenila i svraba, na koži se mogu pojaviti i sitne bubuljice pa čak i mali plikovi.

osip od vrucine plikovi.jpg
Shutterstock  

Osip od vrućine se može pojaviti bilo gde na koži, ali je najčešći na mestima pojačanog znojenja i trenja - ispod pazuha, između nogu, na mestima gde leže bretele brushaltera.

Da biste ga ublažili, dozvolite koži da diše. Obucite odeću od pamučnih i lanenih tkanina i odaberite široke krojeve.

Tokom tuširanja, ne koristite čvrste sapune, jer oni često imaju nešto jaču koncentraciju hemikalija za čišćenje. Upotrebite bebi kupku koju možete da, dodatno, razblažite vodom. Takođe, ne koristite oštre sunđere ni četke. Za hidriranje kože tela, namažite mleko sa laganom konzistencijom.

Ako je svrab izuzetno jak, trenutno ga olakšava ledena obloga - ne stavljajte led direktno na kožu, već ga umotajte u pamučnu krpu. Takođe, mogu da pomognu kreme sa cinkom i ihtiolom, a u slučaju intenzivnog osipa, namažite hidrokortizonsku mast. Pročitajte i koje vrste bubuljica nikad ne smete da cedite sami.

BONUS VIDEO: 

alergija na sunce TikTok/orlamcglynn

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.