Nutricionista Mark Gilbert preporučuje svakodnevno ispijanje soka od pomorandže, ukoliko patite od hipertenzije.

"Najbolji način za smanjenje krvnog pritiska je redovna fizička aktivnost i gubitak težine, ali i određene navike i promene u ishrani mogu pomoći. Posebno je proučavan uticaj soka od pomorandže na gubitak kilograma, posebno flavonoida koji se nalazi u njemu, nazvanog hesperidin. Studije na ovu temu pokazale su različite rezultate tokom godina. Na primer, pregled 19 visokokvalitetnih studija pokazao je značajan uticaj ovog voćnog soka na dijastolni krvni pritisak", rekao je Gilbert za britanske medije i dodao:

"Zanimljivo je da može postojati značajan genetski uticaj na ovaj efekat, što znači da neki ljudi imaju koristi od soka od pomorandže, a drugi ne."

sok od pomorandze 3.jpg
Shutterstock  

"U nedavnoj studiji, kada su ispitanici pili sok od pomorandže 60 dana i zatim testirali krv na produkte razgradnje hesperidina i drugih flavonoida, oni koji su mogli efikasnije da metabolišu i razgrađuju flavonoide u svojoj jetri pokazali su značajno smanjenje krvnog pritiska, dok ostali subjekti nisu. Dodatni bonus je to što su ti subjekti takođe izgubili i telesnu masnoću. Svakako, značajan gubitak težine uzrokuje brzo smanjenje krvnog pritiska, što vidimo kod ispitanika u više studija", objasnio je nutricionista.

Jedna studija, koju Mark Gilbert nije pomenuo, pokazala je da ispijanje soka od pomorandže tokom perioda od 12 nedelja smanjuje krvni pritisak.

Čokolada smanjuje pritisak
Youtube/Printscreen/Rachael Ray Show 

U radu objavljenom u "European Journal of Nutrition" 2021. godine, navodi se:

"Hesperidin u soku od pomorandže smanjuje sistolni krvni pritisak i pulsni pritisak nakon dugotrajne konzumacije, a nakon jedne doze hronična konzumacija soka od pomorandže obogaćenog hesperidinom pojačava njegov postprandijalni efekat. Sok od pomorandže obogaćen hesperidinom mogao bi biti koristan pomoćni alat za upravljanje krvnim pritiskom i pulsnim pritiskom kod hipertenzivnih osoba pre i stadijuma 1."

Tekst: Lepa&Srećna