Ako vam tokom tuširanja nestane topla voda, nemojte da brinete, i hladna voda ima svoje prednosti. Dovoljno je samo nekoliko minuta da se osetite bolje, naročito nakon vežbanja ili većeg napora.

Danas se u velnes centrima nakon saune preporučuje hladan bazen i ledena fontana, a postoje i posebne kabine i tuševi sa različitim opcijama hlađenja poput "ledene kiše", "ledene magle", "snega" i slično.

Šeron Hejm je lekarka sa iskustvom u ortopedskoj hirurgiji i specijalista za sportsku medicinu. Navodi da hladna terapija ima brojne prednosti kako za one koji se bave sportom profesionalno, tako i za amatere. Ona objašnjava da hladna voda može da stimuliše krvne ćelije koje se bore protiv infekcija. Studija sprovedena u Holandiji otkrila je da su ljudi koji su se tuširali hladnom vodom 30, 60 i 90 sekundi u roku od tri meseca bili ređe bolesni od onih koji nisu prešli na hladan tuš. Takođe, govori se i o pozitivnom uticaju tople vode na smanjenje simptoma depresije.

"Hladna voda podstiče cirkulaciju, odnosno utiče na to da sveže oksigenisana krv dolazi i u delove tela koji su najudaljeniji od srca, poput prstiju na nogama", ističe doktorka i dodaje da na taj način, vremenom, cirkulacija postaje sve bolja, što je korisno za svakoga ko ima visok krvni pritisak ili dijabetes.

Kada je telo izloženo hladnoj vodi, troši energiju pokušavajući da zadrži temperaturu na odgovarajućem nivou. Sagoreće se ogređena količina kalorija, a metabolizam će biti brži. Takođe, doktorka navodi da će hladne temperature dovesti do zatezanja krvnih sudova, što može da pomogne da otklonite upalu i bolove u mišićima.

Savet Šeron Hejm se odnosi na to da postepeno počnete sa tuširanjem hladnom vodom. Najpre neka to bude maksimum 30 sekundi, a kasnije možete da povećavate dužinu trajanja. Takođe, njen savet je i da isprobate naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom, naročito nakon treninga.

Pojedinci sa hroničnim bolestima poput koprivnjače, Rejnoovog sindroma ili srčanim problemima ne bi trebalo da isprobavaju hladan tuš. Najbezbednije je da se najpre konsultujete sa svojim izabranim lekarom u vezi sa ovom metodom, kako biste imali najbolje rezultate, bez rizika. 

Pogledajte i kako da se podmladite za samo dve nedelje.

BONUS VIDEO:

Zašto je štetno tuširanje vrelom vodom Tiktok/itsdrmax

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.