Kad je princ Hari hteo da dostigne svoju najbolju formu pred venčanje sa Megan Markl 2018. godine, zatražio je pomoć nutricionistkinje Gabrijele Pikok. Poznata po visokotiražnim knjigama, Gabrijela se već našla pri ruci i princezama Eugeniji i Beatrisi kad su htele da doteraju liniju.

A zašto je toliko popularna? Zato što njen metod pomaže da se podmladite za samo dve nedelje, tako bar tvrdi u svojoj novoj knjizi.

Tajna je u aktiviranju "šok proteina", zaštitnog tamnog masnog tkiva i gena dugovečnosti. Za to je potrebno kratkotrajno izlaganje toplozi i hladnoći. Pritom se misli na zaista kratke periode, koji vremenom mogu i da se produžavaju.

megan markl princ hari 0356260150.jpg
Profimedia 

"Bilo bi dobro da se barem jednom dnevno istuširate naizmenično hladnom i vrućom vodom", piše Gabrijela. "Počnite polako, sa svega pola minuta prvo mlake vode, a onda dan za danom smanjujte temperaturu, a produžavajte vreme. Isto radite i sa toplom vodom - tako da se adaptirate na šok, pre svega, mentalno.

Telo ne treba da se adaptira, naprotiv, njega treba da šokirate, tako što ćete - posle prvobitnog perioda vežbanja - na smenu se tuširati toplom pa onda hladnom vodom - barem 1 do 2 minuta. Kad to uradite nekoliko puta, maksimalno ćete ubrzati limfni sistem", objašnjava Gabrijela.

tusiranje.jpg
Shutterstock  

Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro i da - pored tuširanja - idete u saunu, barem jednom nedeljno. Ostanite u sauni sve dok vas ne probije prvi znoj, pa zatim krenite u hladnu kadu ili pod tuš. Ponovite ovu proceduru triput.

Gabrijela naglašava i da treba piti dovoljno vode, a posle saune uzeti i napitak sa elektrolitima. Noću morate obezbediti dovoljno dugog i zdravog sna. Za vreme spavanja, telo obavlja "veliko spremanje", obnavlja ćelije u mišićima i svim organima i dovodi hormone u ravnotežu.

Tekst: Lepa&Srećna