Poznato je koliko zdrave navike mogu da sačuvaju srce, a hladnoća je dodatna opasnost za zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema. Krvni sudovi na hladnoću reaguju skupljanjem, a takođe je i štetno tuširanje vrelom vodom odmah nakon vremena provednog napolju, na niskim temperaturama. Telo ne može da se prilagodi temperaturalnim promenama, što je opasno i za srce i za krvne sudove.

"Kada su niske temperature, periferni sudovi u telu se sužavaju da bi sačuvali toplotu, dok se centralni, naprotiv, šire. A pod uticajem tople vode počinje obrnuti proces, i to prilično brzo. Ovo je šok za celo telo,  i nije preporučljivo da organizam izložemo takvim opterećenjima“, objasnio je doktor Zandan Doržijev koji savetuje da pre tuširanje provedemo pola sata u toploj prostoriji.

Da minus predstavlja stres za telo, a posebno vetar koji iritira krvne sudove i bronije potvrdila je doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa".

"Temperatura koju najviše voli naš kardiovaskularni sistem je između 15 I 27 stepeni. Tada je opterećenje celokupnog kardiovaskularnog sistema najmanje, ali i opterećenje i respiratornog i lokomotornog sistema. To je temperatura 'večnog proleća'", rekla je doktorka za naš portal, a potom i otkrila da li bol u grudima, odmah znači da postoji problem sa srcem?

"Bol u grudima je simptom koji nikada ne treba zanemariti. U grudima se pored srca nalaze i pluća, najveći i najznačajniji krvni sudovi kao i deo kičmenog stuba, a to su sve vitalni, odnosno vrlo značajni organi. Dakle, ako osećate bol u grudima, savet je što pre posetite vašeg lekara. Ukoliko taj bol nastane iznenada, praćen malaksalošću, preznojavanjem, nemogućnosšću da se napravi nekoliko koraka, neizostavno je da se pomoć lekara potraži urgentno, te se savetuje da se odmah pozove služba Hitne pomoći. Kolege iz SHP izvanredno znaju da prepoznaju sva opasna oboljenja koja idu sa bolom u grudima kao što su infarkt miokarda, embolija pluća (tromb u plućnoj arteriji) ili disekcija aorte (pucanje aorte najčešće zbog dugogodišnjeg povišenog pritiska)"", rekla je lekarka i ukazala na šta obavezno treba obratiti pažnju.

zena-bol-shutterstock-min.jpg
Shutterstock  

"Svaka iznenadna nastala slabost i malaksalost upućuju na ozbiljan problem sa srcem. Uz to, često se javlja bol u grudima, aritmije, gušenje, oticanje nogu, nemogućnost spavanja na jednom jastuku u toku noći", rekla je ona.

Tekst: Lepa&Srećna