Tokom vrelih letnjih dana jedva čekamo da uđemo pod hladan tuš, ali mnogi ne znaju da to i nije baš dobra ideja. Naime, iako vam se čini da je hladna voda najbolja za tuširanje tokom visokih temperatura, ona vam zapravo može dodatno otežati podnošenje istih, umesto da vas rashladi.

Kako objašnjavaju stručnjaci, hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tela, pa ono nema dovoljno vremena da se na prirodan način suprotstavi spoljašnjoj temperaturi.

Površinski receptori kože, ističu stručnjaci, pomažu da se čak i na temperaturama od +35 osećamo prijatno. Ti receptori, koji savršeno mere spoljašnju temperaturu, automatski šalju signale organizmu da li ga treba rashladiti ili ugrejati.

tusiranje pred spavanje
Youtube/Printscreen/Trading Depot Ltd 

Ako je napolju jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tela, pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma, piše "Zadovoljna.hr".

Zbog toga je mnogo bolje istuširati se mlakom vodom, kako razlika između temperature vode i vazduha ne bi bila prevelika, a isto tako ne preporučuje se ni ispijanje preterano hladnih napitaka. Hladno piće rashladiće vas samo trenutno, a uz to ona rashlađuju samo gornji deo probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tela, zbog čega ne smanjuju temperaturu celog organizma. Zbog toga je preporuka da pijemo vodu i pića sobne temperature.

Uz to, pravilo broj jedan u vrelim letnjim danima je piti puno tečnosti, i to između 2,5 i 3 litre vode dnevno. Nezaslađena bezalkoholna pića mogu vas učiniti još žednijima, a alkohol je još lošiji izbor jer je njegov učinak brži i snažniji kad je napolju jako vruće. Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova, što smanjuje krvni pritisak i povećava rizik od cirkulacijskog kolapsa. Zbog toga je voda najbolji i najsigurniji izbor tokom velikih vrućina.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM, SAMO 2 MINUTA! Opšta panika u Nemačkoj zbog predstojećih mera štednje CENE IDU U NEBESA, NAROD PREPLAŠEN Kurir televizija