Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da ćemo vitamine najlakše uneti suplementima, mnogi stručnjaci preporučuju da se opredelite za namirnice. Prema rečima kardiologa Bredlija Servera, dobro izbalansirana ishrana je od ključnog značaja za opšte zdravlje, a za zdravlje srca je posebno važan vitamin D.

Zašto je vitamin D važan za srce?

Vitamin D može da bude od koristi kada je u pitanju regulisanje krvnog pritiska, upala i vaskularsnih funkcija, objašnjava dr Server. On preporučuje da osobe preko 70 godina konzumiraju oko 15 miligrama vitamina D dnevno, dok stariji od 70 treba da povećaju dnevni unos vitamina D na 20 miligrama.

Kakve efekte ima vitamin D na srce?

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, vitamin D, pored toga što je poznat kao značajan vitamin za zdravlje kostiju, može da pomogne i u regulisanju krvnog pritiska. On će delovati na ćelije krvnih sudova i glatkih mišića, pa je često nedostatak vitamina D povezan sa rizikom od srčanih oboljenja. Prema studiji iz 2017. veća vrednost vitamina D povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Izvori vitamina D u hrani?

Vitamin D se nalazi u mnogim namirnicama, među kojima se izdvajaju losos, pastrmka, jaja, pečurke i mleko. Preporučuje se da kombinujete lososa sa pečurkama, na primer, za večeru. Ako nešto preostane, ostatke možete da iskombinujete sa umućenim jajima sledećeg dana za doručak uz čašu mleka.

Takođe, savetuje se da provodite dovoljno vremena na otvorenom. Studija iz 2021. je pokazala da izlaganje ruku, šaka, lica i nogu u trajanju od 5 do 30 minuta između 10 i 16 časova može da pomogne da se poveća količina vitamina D.

Doktor takođe savetuje da unosite namirnice bogate folnom kiselinom poput spanaća, špargle, zelene salate i avokada. Omega-3 masne kiseline su takođe veoma korisne za zdravlje srca, pa se savetuje da redovno unosite riblje proizvode, laneno seme i orahe.

Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina, obratite se porodičnom lekaru, koji može da utvrdi da li ima potrebe za suplementima.

Pogledajte i najbolje piće za jake kosti.

BONUS VIDEO:

Kako piti vitamin D? Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.