Kada se završi Uskršnji post i na red dođe bogata, praznična trpeza, mnogi se prepuste uživanju u ukusnim specijalitetima, nakon čega počnu da osećaju nadutost u stomaku ili neku drugu neprijatnost. Da vam praznici ne bi "preseli" zbog hrane, pokušajte da izbegnete ovu zamku.

Kako da pređete na mrsnu ishranu?

Da bismo rešili ovu nedoumicu, pitali smo nutricionistkinju Jovanu Srejić Ferlugu kako da lakše pređete na mrsnu ishranu i da ne opteretite želudac tokom praznika. Njen savet je da najpre smanjite količinu hrane:

"Meso se vari mnogo duže od povrća i voća. Zato počnite sa manjim porcijama mesa najbolje piletine, ćuretine ili ribe. Isto tako imajte u vidu sa se kuvano i meso pripremljeno na vrlo malo masnoće (na primer u rerni) mnogo lakse vari". Razmislite o ovim savetima kada budete pripremali uskršnju trpezu

dekoracija za uskrs 3.jpg
Shutterstock  Uskršnja trpeza sa kuvanim jajima

Šta je najvažnije za uskršnju trpezu?

Prema mišljenju Jovane Srejić Ferluge, kada nakon posta sednemo za sto i počnemo sa prazničnim ručkom, trebalo bi da imamo predstavu o kalorijskom nivou:

"Volumen jednog obroka ne treba da bude prevelik. Imajte u vidu da su mešane salate sa majonezom i slani rolati veoma kalorični i da praktično mogu da budu obrok za sebe. Ako ženama u proseku treba 1800 kalorija, a muškarcima 2400 kalorija, ručak ne bi trebalo da ima više od 35% dnevnih kalorijskih potreba. Dakle, ručak za dame ne bi smeo da ima više od 600 kalorija, a za muškarce 800". Takođe, Jovana je dodala da 100 grama ruske salate ima 280 kalorija.

Kako su kuvanajaja simbol Uskrsa, mnogi tih dana između obroka pojedu po nekoliko komada, što donosi dodatne kalorije, a takođe umeju da izazovu nadutost i osećaj "težine" u želucu. Prema nutricionistkinji, iako nema jasno definisane preporuke, ne bi trebalo da pojedete više od dva jajeta na dan. 

"Recimo da je 7 jaja nedeljno gornja granica za zdrave osobe", istakla je Ferluga za naš portal.

Pročitajte i najbolje posne recepte Jelene Đoković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

obrok uz koji je nutricionistkinja smršala 45 kg TikTok/nutritionbabe

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.