Uskršnji post je u toku, a prema pravilima, posledne nedelje pred Uskrs bi trebalo da jedete obroke spremljene na vodi. Ako želite da posni specijaliteti budu ukusniji i hranljiviji, dodajte im laneno jaje, adekvatnu vegansku zamenu za obično jaje. Pravi se vrlo jednostavno.

Za laneno jaje su vam potrebna samo 2 sastojka: lan i voda. Pomešajte jednu kašiku lana i 3 kašike vode i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Ako koristite toplu vodu, proces će trajati nešto kraće, oko 5,6 minuta. Bilo bi dobro da koristite lan koji je sveže samleven, zato je dobra opcija da kupite semenke i sami ih sameljete u blenderu. 

Lan će učiniti da voda dobije pomalo sluzavu, gustu strukturu, nalik belancetu. Ova želatinasta masa je idealna za kombinovanje sa povrćem ili testom. Učiniće posne obroke kaloričnijim ali i ukusnijim i to će vam pomoći da duže budete siti. 

Pogledajte video kako da napravite laneno jaje

laneno jaje TikTok/sezzy.brown

Pročitajte i kako Novak Đoković peče palačinke.

BONUS VIDEO:

Pita sa višnjama  Instagram/cooking__diaries_

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.