Starenje je proces koji sa sobom neminovno donosi bore i opušteniji izgled kože. Ipak, postoje namirnice koje su bogate kolagenom (proteinom koji je važan za elastičnost kože) i koje mogu da pomognu da ostane što duže gipka, blistava i glatka.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, i prema dr Emanuelu Lukasu, docentu dermatologije u Njujorku, pomažu da se koža zaštiti od oštećenja iz spoljašnje sredine. Bogate su vitaminima A i C, koji se bore protiv razgradnje kolagena. Takođe, poznate su po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Belance

Kolagen i druge aminokiseline sa pozitivnim dejstvom na kožu nalaze se u belancima. Belance može da poveća gipkost kože i smanji bore, naročito oko očiju. Stručnjaci savetuju da ipak ograničite unos ove namirnice na maksimum 7 jaja nedeljno.

Avokado

Avokado se smatra veoma zdravom namirnicom zahvaljujući supstancama koje pomažu da koža bude blistava, naročito kod žena nakon 50. godine. Prema dermatologu Ani Čekon, avokado je idealan kao užina ili kao deo salate. Veoma je bogat vitaminom E i zdravim mastima.

Paradajz

Paradajz je veoma bogat karotenom i vitaminom C, koji pozitivno utiču na stanje i izgled kože. Pigment u paradajzu, zvani likopen, može da pomogne pri zaštiti kože od UV zračenja i da udvostruči proizvodnju kolagena, ističe Čekon. Pored toga, sadrži brojne vitamine i minerale.

Masna riba

Riba je odličan izvor proteina, koji obezbeđuje telu aminokiseline iz kojih proizvodi kolagen. Najbolji izbor je losos, koji zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama može da ubrza stvaranje kolagena.

Spanać

Spanać sadrži kalcijum, gvožđe, mangan, folnu kiselinu i vitamine A, C, E, K i B6, koji su neophodni za zdravu kožu, kosu i nokte. Ova namirnica može povoljno da utiče na kožu posle 50. godine i da učini da izgleda svežije.

Pročitajte i šta je glikacija i zašto izgledate starije.

BONUS VIDEO:

DOKTORKA NE STAVLJA BOTOKS U ČELO instagram/drdorisday

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.