Proteini su jedan od najvažnijih gradivnih elemenata za zdrav organizam, a lako ćete izračunati koja količina vam je potrebna u skladu sa vašom telesnom težinom.

Uobičajena je preporuka da se svakog dana uzima 0,8 grama belančevina na svaki kilogram telesne težine. Za osobu od 60kg, to znači 48 grama proteina dnevno. Međutim, ovo je samo minimum kojim se sprečava deficit. Za optimalno funkcionisanje organizma, potrebna je veća količina.

I to čak dvostruko veća, kažu mnogi nutricionisti. Da biste obezbedili tu količinu, nije neophodno da jedete povećane porcije mesa. Pasulj sadrži dovoljno proteina - u 100 gr, čak 21 gram. Štaviše, lekari kažu da je uvek bolje uzimati proteine iz biljnih, a ne iz životinjskih izvora.

pasulj-min.jpg
Shuttertock 

U pasulju se, pored belančevina, nalaze i važni vitamini i minerali. Folna kiselina, na primer, izuzetno je značajna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a tu su i magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor.

Vlakna čine pasulj odličnom namirnicom za sve koji žele da regulišu nivo šećera u krvi. Zahvaljujući njima, smiruju se skokovi hiperglikemije, a smanjuju se i masne naslage. Ujedno, spušta se nivo holesterola, a zahvaljujući poboljšanju crevne flore, jača i imuni sistem.

soja-min.jpg
Shutterstock  

Ove preporuke važe za sve vrste pasulja, ali i za soju i leblebiju. Nutricionisti preporučuju oko 150 gr ovih mahunarki nedeljno.

Tekst: Lepa&Srećna