Sa svih strana nas mame brza hrana, grickalice i slatkiši, a fizička aktivnost nam je manja nego ikada. Loša ishrana se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Ako želite da smršate, morate hitno da izbacite iz ishrane sledeće namirnice.

Pekara je prva na listi prodavnica hrane "za izbegavanje". Ako već morate da tu kupite nešto za doručak ili užinu, neka to bude integralna kifla ili projica. Najgore su krofne, sa visokim sadržajem šećera, umešene od belog hleba i naravno - pržene u dubokom ulju.

krofne-min.jpg
Shutterstock  

Sledeće vaše odredište je, verovatno, samoposluga. Tamo treba da izbegavate odeljenje delikatesa. Mesne prerađevine nemaju samo zasićene masti i visok sadržaj soli, već i brojne koznervanse kao što su nitrati. Istraživanja upozoravaju da postoji veza između velikih količina crvenog mesa i mesnih prerađevina i karcinoma debelog creva.

Treće "utočište" za one koji nisu stigli da nešto skuvaju za ručak ili spakuju zdravu užinu obično bude restoran "brze hrane". Tu je najgora porudžbina - pohovana piletina. U njoj ima dosta masnoće, visok procenat soli, pa se češća konzumacija smatra opasnom za krvni pritisak. Ako još tome dodate i neko zaslađeno bezalkoholno piće, dijeti možete reći "zbogom".

kokosovo ulje.jpg
Shutterstock  

Još jedna namirnica je dospela na ovu "crnu listu", mada se često kupuje baš u prodavnicama "zdrave hrane". Reč je o kokosovom ulju. Bez obzira na to što je zdravije od nekih drugih masnoća, i ono je bogat izvor kalorija i zasićenih masti. Ne morate da ga izbacite iz ishrane, ali morate da kontrolišete količinu i često menjate nezasićenim masnoćama kakvo je maslinovo ulje.

Tekst: Lepa&Srećna