Boranija sadrži vrlo važne nutrijente koji mogu da vas sačuvaju od pojedinih zdravstvenih problema, a pomaže i da se skine višak kilograma. Važno je znati da boranija ne sadrži holesterol. Iako je našem telu potrebno nešto holesterola za zdrav rast ćelija, povišen holesterol može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama. To može smanjiti dotok krvi u srce i mozak i izazvati srčani ili moždani udar, upozoravaju na sajtu "HealthLine".

Jedna šolja sirove boranije ima 2,7 g vlakana, dok kuvana boranija sadrži 4 g vlakana, od kojih su neka rastvorljiva. Ta rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju LDL, ili takozvanog 'lošeg holesterola' i nivoa ukupnog holesterola.

Boranija
Shutterstock  

Takođe, boranija čuva srce jer snižava krvni pritisak i smanjuje upale. Naime, Američko udruženje za srce preporučuje do 1.500 mg soli dnevno za optimalno zdravlje srca, a boranija prirodno sadrži malo natrijuma - jedna šolja ima samo 6,6 mg. Od previše soli u ishrani raste krvni pritisak, koji se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Osim toga, boranija je bogat izvor vitamina A, C i K, kao i folne kiseline, koja je posebno važna za trudnice.

Boranija
Shutterstock  

Mnoge studije su pokazale i da dosta biljne hrane kao što je boranija može da smanji rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi "Zadovoljna.rs".

Boranija je namirnica koja je odličan saveznik i u mršavljenju, s obzirom na to da jedna šolja ovog svežeg povrća ima samo 31 kaloriju, praktično nimalo masti i samo 3,6 grama šećera, pa je odličan izbor za one koji žele da se reše viška kilograma.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Detoks napitak za gubljenje kilograma  chefricardocook