Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je uzburkala javnost kad njena Međunarodna agencija za istraživanje raka objavila da je moguće da je aspartam karcinogen.

Veštački zaslađivač kojeg ima u raznim proizvodimabezbedan je ukoliko se koristi umereno. Koja je to količina, specificirao je Ekspertski komitet SZO za dodatke hrani.

Granica koju je ovaj Komitet propisao odnosi se na odrasle osobe, ne teže od 75kg. Njima se ne savetuje da uzmu više od 40mg aspartama po kilogramu telesne težine. To je, otprilike, količina koja se nalazi u 14 limenki dijetalnog gaziranog pića.

"Upozorenje koje je izdala SZO uopšte ne glasi - nemojte konzumirati", podseća Beri Popkin, profesor nutricionizma sa Univerziteta Severne Karoline. Aspartam se nalazi u više od 5.000 vrsta hrane i pića koji se prodaju u Americi.

supermarket-min.jpg
Shutterstock  

Spisak uključuje najrazličitija dijetalna pića kao i prah za njihovu pripremu, ali i neke mlečne proizvode, slatkiše od želatina, žvakaće gume i tome slično.

SZO je svrstala aspartam kategoriju koja je ispod "karcinogene" i "verovatno karcinogene". Sa aspartamom su, u kategoriji "potencijalno kancerogenih" i aloe vera, turšija i nikl. 

Širom sveta poznata organizacija za zdravstvene propise, američka Federalna administracija za lekove izdala je saopštenje da se "ne slaže sa stavom Međunarodne agencije SZO". Ona je još 1974. godine odobrila korišćenje aspartama kao veštačkog zaslađivača. Izdala je dozvolu i za njegovu upotrebu u instant kafi i mlečnim proizvodima.

Ako niste sigurni da li u vašem gaziranom piću ili žvakaćoj gumi ima aspartama, proverite sastav na etiketi. Ponekad je navedena i samo njegova oznaka E-951.

žena pije dijetalno gazirano pice 2-min.jpg
Shutterstock  

Nekad se može desiti i da ga"Iskreno, smatram da je razlika između aspartama i drugih veštačkih zaslađivača trivijalna", kaže prof. Popkin. "Svako ko pije desetak gaziranih pića dnevno treba da prestane, vrsta zaslađivača nije bitna.

Ranija istraživanja pokazuju da svi oni mogu da izazovu veći rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti. Ključ je u umerenosti", podseća profesor.

Tekst: Lepa&Srećna