Smokve se mogu jesti sveže ili sušene, a 100 g ove voćke sadrži samo 74 kalorije. U svežim smokvama se nalaze karoteni, tanini, lutein, klorogenska kiselina i vitamini A, E i K koji mogu da štite od starosti i srčanih bolesti. Klorogenska kiselina, koje ima obilato u smokvama, drži nivo šećera u krvi pod kontrolom, piše agromedia.rs.

S obzirom na to da sadrži mnogobrojne fitonutrijente, vitamine i antioksidante, smokva je jedna od najzdravijih mediteranskih voćki. Osim što je ukusna, ima zdravstvene dobrobiti zbog čega dijetetičari preporučuju da je jedemo što je češće moguće, pogotovo kada im je sezona, piše WebMD.

Smokve zdrava i ukusna užina
Screenshot / Youtube / TRUE FOOD TV 

Snižava povišeni krvni pritisak i pospešuje mršavljenje

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan činilac koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalijuma uzrokovana unosom previše natrijuma, a premalo kalijuma putem ishrane.

Upravo su zato smokve odlična namirnica bogata kalijumom i mogu da pomognu u ispravljanju te neravnoteže. U međuvremenu, visok nivo vlakana u smokvama može pomoći pri uklanjanju viška natrijuma iz sistema, a može takođe i podstaći mršavljenje.

Jača imunitet

Probavni problemi kod ljudi i te kako variraju, objašnjavaju lekari, i to od zatvora, grčeva, nadutosti, pa sve do dijareje. Koji god problem postojao, konzumiranje smokava navodno može pomoći zahvaljujući velikom sastavu vlakana.

Za šta su dobre smokve
Printscreen/ YouTube Riviera Dreamer 

Osim visokog sadržaja vlakana, smokve pomažu probavi na još jedan način. Izvrstan su izvor probiotika koji poboljšavaju celokupno zdravlje creva, a samim time dokazano jačaju naš imunitet i štite nas od potencijalnih bolesti.

Održava gustinu kostiju

Dijetetičari naglašavaju kako su smokve odličan izvor kalcijuma i kalijuma, a ovi minerali dokazano poboljšavaju, odnosno održavaju gustinu kostiju, što zauzvrat može sprečiti stanja poput osteoporoze. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalijumom može poboljšati zdravlje kostiju, dok se pokazalo da redovni unos kalcijuma poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod dece i adolescenata, piše index.hr.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Zasadite voće i povrće u svom domu TikTok/ ideas.o