Glavno pravilo keto dijete je jednostavno - smanjuje se unos ugljenih hidrata, tako da telo ulazi u ketozu. Tada sagoreva masti umesto da za energiju troši šećere, a da bi do toga došlo, čak 70 do 80 odsto kalorija dolazi iz masti, samo 15 do 20 odsto iz proteina, a tek 5 odsto iz ugljenih hidrata.

Voće nije na osnovnoj listi namirnica koje se koriste u keto dijeti. Za užinu se preporučuju orašasti plodovi, budući da su odličan izvor proteina, ali i zdravih masnoća. Oni održavaju zdrav nivo šećera u krvi i snabdevaju nas vlaknima. Jedina voćka na top listi keto dijete je avokado, sa samo 13 grama ugljenih hidrata i čak 22 grama masnoće u jednom plodu prosečne veličine.

Kako ublažiti simptome pms?
Shutterstock  

Tokom ovog režima ishranedozvoljeno je jesti jaja i punomasni jogurt, koji su dobri izvori proteina, a od povrća se preporučuju brokoli, spanać, blitva i krastavac. Od masnoća, koristite maslinovo i kokosovo ulje, jer ćete tako kombinovati zasićene i nezasićene masne kiseline.

Nutricionisti savetuju dve vrste mesa - jedno je piletina, sa "nula" ugljenih hidrata, a delovi s tamnijim mesom sadrže više gvožđa i masnoće. Drugo je nemasna junetina, po mogućstvu ona koja je organski gajena. Ovo meso je odličan izvor proteina i sadrži zdrave omega-3 masne kiseline.

Sirova dijeta
Shutterstock  

Iako je keto dijeta jedna od najpopularnijih u svetu, stručnjaci upozoravaju da nije idealna tokom letnjeg perioda. Razlog je to što ne sadrži biljna vlakna, koja su veoma važna u ishrani tokom leta.

"Mi u crevima imamo jako mnogo bakterija, imamo između kilogram i kilogram i po kako kažu, ali to su dobre bakterije, one sa sobom komuniciraju, luče raznorazne materije koje prolaze u naš krvotok, utiču i na mozak i na raspoloženje, na mentalno zdravlje, na opšte zdravlje. Ako imamo dobre bakterije onda one utiču pozitivno, ako imamo loše, onda negativno. Ako želite da dobre bakterije prežive u crevima dobro je da uzimate biljna vlakna. Sad je leto, vreme je salata, voća, povrća, što više biljnih vlakana, da nahranimo te bakterije. I žene i muškarci sad žele da smršaju i onda mnogi posežu za keto dijetom. Keto dijeta nema biljna vlakna i mnogo oštećuje crevnu floru, to je jedan od njenih najvećih nedostataka, i ona na taj način utiče loše i na imunološki sistem", objasnila je u jutarnjem programu na TV "Prva" Svetlana Stanišić, doktor fizičke hemije.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Detoks voda za dijetu Instagram/smoothiechallenge.21day