Smokve mnogi nazivaju prirodnim "slatkišima", jer su izuzetno bogate šećerom. Pored toga, one sadrže i proteine, ali i kalcijum, vitamin K, kalijum, gvožđe i magnezijum.

U sezoni, ostaju sveže svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tokom cele godine u sušenom stanju. Zbog šećera, treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za ceo organizam.

Preporučuju se svima koji imaju problema sa zatvorom, jer funkcionišu kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje creva. Lekari ih savetuju kao vrstu prebiotika - hrane za korisne bakterije u našem stomaku.

smokve-min.jpg
Shutterstock  

Smokve treba da jedu svi koji žele da očuvaju gustinu kostiju. Kako starimo, promene u telu dovode do veće absorpcije kalcijuma iz njih, pa treba jesti namirnice koje ga imaju u obilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, suve smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog pritiska. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara, kao i od ateroskleroze.

S obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa lekarom i provere da li je potrebno da ih u potpunosti izbegavaju ili mogu da uzmu barem manju količinu.

Tekst: Lepa&Srećna