Kler Džouns, stručnjak za ishranu, govorila je o promenama u ishrani koje žene u menopauzi treba da naprave da bi se borile sa gojaznošću, a te promene uključuju i smanjeni unos alkohola.

Jedan od glavnih problema koje je Kler otkrila kod žena u menopauzi jeste smanjena aktivnost, što dovodi do grickanja između obroka, do prejedanja, kao i do smanjene mišićne mase.

"Ovaj faktor može dovesti do problema sa spavanjem, do upotrebe alkohola i drugih supstanci, do nepotrebnog grickanja i prejedanja, posebno visokokaloričnom hranom sa niskim nutritivnim sadržajem", rekla je Kler.

zena u menopauzi 2.jpg
Shutterstock  

Ona je navela da je tokom menopauze najbolje hraniti se po principu 80:20.

"Ako 80% unosa kalorija dolazi od hrane bogate hranljivim materijama, minimalno prerađene hrane, onda možemo da imamo 20% unosa kalorija od ostale hrane koju volimo", objasnila je. 

Ispijanje dovoljne količine vode je takođe od vitalnog značaja, a žene bi, kako kaže, trebalo da piju dva litra vode dnevno, jer to podržava gubitak težine na različite načine, a takođe je važno i za dobro opšte zdravlje.

Šta ne treba da se pije u menopauzi
Shutterstock  

Međutim, žene bi trebalo da smanje unos alkohola, upozorava ona.

"Treba razmisliti o izbacivanju alkohola zbog uticaja koji ima na našu težinu, na različite načine. Alkohol sadrži sedam kalorija po gramu, tako da tipična boca vina ima oko 600 kalorija. To je otrov, pa ga naša tela prerađuju pre jela, što znači da je veća verovatnoća da će kalorije u hrani koje jedemo biti uskladištene kao mast", navela je Kler Džouns.

Tekst: Lepa&Srećna