Gubitak težine tokom menopauze može biti izazovan, ali dve dijetetičarke su podelile detaljan plan koji pomaže ženama da izgube nekoliko suvišnih kilograma.

Elizabet Vord i Hilari Rajt podelile su svoje znanje u knjizi pod nazivom "Plan ishrane u menopauzi: Prirodni vodič za upravljanje hormonima, zdravljem i srećom". One, naime, preporučuju kombinovanje mediteranske dijete i DASH dijete.

Elizabet je objasnila da je veoma važno da ishrana tokom menopauze sadrži ovih 5 vrsta namirnica: voće, povrće, orašaste plodove, semenke i cele žitarice. Konzumiranje ove hrane je, kako kažu, "ključno da žene ne bi posegle za dodatnom porcijom obroka, ili užinale čips, slatkiše i kolače“.

Žena, voće
Shutterstock  

"Obrazac ishrane u mediteranskom stilu smanjuje šanse za prekomernu težinu, a žene mogu imati manje simptoma povezanih sa menopauzom, tako da se njihov kvalitet života može poboljšati. Ovakva ishrana je dobra za creva, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, a može pomoći i u poboljšanju raspoloženja kod žena u menopauzi", objasnila je ona.

Elizabet takođe predlaže da se pridržavate plana ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina, kako bi se smanjila mogućnost gojenja nakon ulaska u menopauzu.

Dve dijetetičarke u knjizi predlažu da jedete više biljnih obroka, kontrolišete kalorije, redovno vežbate i mudro birate vreme obroka.

Žena pije
Shutterstock  

"Redovno vežbanje održava zdravlje mišića i kostiju, smanjuje verovatnoću od pojave srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, smanjuje stres i još mnogo toga", objasnile su.

Dijetetičarke naglašavaju da nema potrebe da budete na restriktivnim režimima.

"Ne morate da brinete kada odlazite na večeru i piće sa prijateljima, o odlasku na odmor ili o tome da ćete morati da sledite nerealno restriktivni plan ishrane do kraja života", istakla je Elizabet.

Svako ko želi brzo da smrša treba da razmisli o "smanjenju količine dodatih šećera, visoko rafinisanih žitarica i alkohola", dodala je.

Namirnice koje se preporučuju uključuju morske plodove, živinu, jaja, mlečne proizvode, voće, povrće, orašaste plodove i puter od orašastih plodova, semenke, mahunarke i integralne žitarice.

Tekst: Lepa&Srećna