Ukoliko volite da pijete slatku kafu, sa mlekom, slatkom pavlakom ili šlagom, vreme je da pređete na zdravije alternative, savetuju stručnjaci. 

Kako biste zadržali zdravstvene prednosti kafe, tri stvari ne bi trebalo da dodajete u ovaj napitak.

Slatka pavlaka

Često sadrži dodate šećere, veštačke arome i kukuruzni sirup. Ako, ipak, suviše volite ovaj slatki dodatak, pokušajte da se ograničite na to da dnevno dodajete jednu kašičicu slatke pavlake u samo jedan od obroka ili napitaka.

Tri stvari koje ne treba da dodajemo u kafu
Youtube / HowcastFoodDrink Howcast 

Šećer

Previše dodatih šećera u ishrani može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa i srčanih bolesti, poništavajući dobrobiti koje kafa pruža. Količinu šećera u šolji kafe treba smanjiti na jednu kafenu kašičicu, ili po mogućstvu i manje. Savetuje se da postepeno smanjujete količinu, dok ne dođete do toga da pijete crnu kafu bez šećera.

Veštački zaslađivači

Veštačke zaslađivače treba tretirati jednako kao i šećer, a najbolje je koristiti oba u umerenim količinama. 

kafa-min.jpg
Shutterstock  

Nutricionisti umesto ova tri dodatka predlažu zdravije alternative, kao što su kolagen u prahu, začini poput cimeta ili muskatnog oraščića, kokosovo ulje i proteinski prah.

Kolagen u prahu je eliksir za kosu, kožu i nokte, kao i za zdravlje creva i zglobova. Kokosovo ulje potencijalno pomaže probavi i zdravlju creva. 

Tekst: Lepa&Srećna