Jaja su veoma hranljiva namirnica i važan izvor proteina i antioksidanata. Idealna su za svakog ko želi da poveća unos proteina ili da započne dijetu kako bi se oslobodio viška kilograma.

Međutim, godinama već traju debate o eventualnom uticaju jaja na zdravlje srca, s obzirom na procenat holesterola u njima.

U jednom krupnijem jajetu, teškom oko 50g, ima 186mg holesterola. Ono sadrži i oko 5g masti, od čega je trećina zasićenih. Veoma su hranljiva, zahvaljujući proteinima kojih ima 6g i to podeljenih na jednake delove kako u žumancu tako i u belancu. Bogata su vitaminima A, B6, B12 i selenom.

Količina holesterola u hrani koju preporučuju lekari iznosi oko 300mg dnevno. To znači da svi, pa čak i srčani  i kardiovaskularni bolesnici mogu da jedu jedno jaje dnevno bez ikakve bojazni. Takođe, kako se holesterol nalazi isključivo u žumancetu, belanca možete jesti bez ikakve brige i ograničenja. 

omlet.jpg
Shutterstock  

Za nivo holesterola u krvi mogu biti rizične masti u ishrani, pa zato treba obratiti pažnju i na način pripreme jaja. Najdijetalnija su kuvana i poširana jaja, a najopasniji omleti, naročito ako su punjeni kaloričnim dodacima poput slanine i punomasnog sira. 

I istraživači priznaju da još nisu ispitane sve veze između količine jaja u ishrani i različitih zdravstvenih poremećaja. Potvrđeno je da ne utiču na zdravlje srca, ali neke nove studije pokazuju da, u većim količinama, mogu biti rizična za pojavu dijabetesa. Jedino je količina od jednog jajeta dnevno potvrđena kao apsolutno bezbedna čak i za srčane bolesnike, ali kompletan jelovnik je najbolje proveriti sa svojim lekarom.

Tekst: Lepa&Srećna