Ako se osećate gladni čak i odmah posle obroka, niste sami u tome. U fiziološkom smislu, glad je znak kojim telo pokazuje da mu je potrebno još hrane.

Kad počnu da krče creva, dešava se i da postanete razdražljivi, pa čak i da vas hvata vrtoglavica. Međutim, glad je i znak emocionalne neravnoteže, pa ljudi jedu kad su tužni, kad im je dosadno pa čak i kad su srećni.

Treba da malo pažljivije propratite situacije u kojima osećate glad i proverite da li se ona javlja iz nekog od sledećih razloga.

Psihološka glad se obično prepoznaje po tome što nastupi vrlo brzo posle obroka. Neprijatna osećanja poput tuge, depresije ili anksioznosti maskiraju se u osećaj gladi. Jedenjem hrane koja je slana, slatka ili masna mozak se podstiče da otpušta hormone od kojih se osećamo bolje, a to nas samo tera da ponavljamo isti obrazac ponašanja.

zena jede salatu.jpg
Shutterstock  

Ukoliko vaši obroci nisu dovoljno izbalansirani, možete ubrzo nakon njih da osetite glad. Potrebni su vam i proteini, ali i masnoće, kao i složeni ugljeni hidrati i vlakna da ne biste postali brzo gladni. Svaki od navedenih sastojaka utiče da se osećatee siti i blago usporava varenje. Ako jedete mnogo rafinisanih šećera, od njih glukoza u krvi skače pa pada, a to povlači okidač za veću glad.

Ako jedete prebrzo, imaćete osećaj da ste gladni posle obroka. Treba bar 20 minuta da telo registruje da ste siti. Jedite polako i žvaćite pažljivo.

Neki lekovi mogu da provociraju glad - steroidi, izvesni antidepresanti, kao i kontraceptivne tablete. Razgovarajte sa svojim lekarom, možda postoji alternativa koja ne izaziva takve nuspojave kod vas.

zena spava.jpg
Shutterstock  

Ako ne spavate dovoljno, biće vam jači apetit. To je posledica jačeg lučenja hormona grelina. Možda ste i samo žedni? Ako nema dovoljno tečnosti da apsorbuje hranljive sastojke iz hrane, telo će poslati signal da ste gladni.

Stres može da stimuliše apetit. Telo pogrešno tumači nivo kortizola i šalje signal da ste gladni.

Da biste otkrili pravi uzrok gladi, prvo sačekajte da vidite da li će želja za hranom proći za tri minuta. Kod psihološke gladi, dovoljno je napraviti mali test. Ako želite neku posebnu hranu, a ne zanima vas nešto sasvim obično poput kuvanog jajeta ili pasulja, ipak apetit nije fizičkog porekla.

Potrudite se da vam obroci budu izbalansirani - umesto tanjira špageta, pojedite veliku salatu od povrća, barenih jaja, orašastih plodova, semenki i barenog pasulja. Spavajte redovno i dovoljno i tek ako ništa od ovoga ne dovede do smanjenja apetita, obratite se lekaru za pomoć. Uzrok pojačanog apetita može biti i hipertiroidizam, dijabetes, depresija, ali i trudnoća. 

Tekst: Lepa&Srećna