Svakodnevno se mažemo kremama, odlazimo na kozmetičke tretmane, ali koža lica i dekoltea nam ipak ne izgleda onako kako bismo želeli. Stručnjaci upozoravaju na neke navike koje nas čine starijima, a pritom se ne radi o nedovoljnoj količini sna ili nezdravoj ishrani kojoj ne može da odolimo. Ako želimo da što duže zadržimo svež izgled, onda je vreme da se rešiimo ovih svakodnevnih navika.

Spavajte na stomaku ili na boku

Ispostavilo se da naš omiljeni položaj za spavanje može uticati na izgled. Ako imate više od 25 godina, pokušajte da se naviknete da spavate na leđima. Mnogi ljudi primećuju naborano lice ujutro nakon čvrstog sna na stomaku ili na boku. Takva "lepota" se pojavljuje zbog usporenih procesa regeneracije i obnavljanja ćelija. Manje kolagena znači manje čvrstoće. 

Grickanje usana

Ako ste na sastanku i pokušavate da zavedete muškarca koji vam se dopada, povremeno grickanje usana može se pripisati flertovanju. Ali što je najvažnije, ne preterujte. Ali u svakodnevnom životu to nije poželjno raditi. Zapamtite da su rane koje na nastaju na taj način, ne samo ružne, već i bolne.

Podupiranje lica rukom

Mnogi od nas vole da podupiru bradu ili obraz rukom tokom dosadnih sastanaka ili ispred računara. Ali činiti to svaki dan je štetno. Navika da se oslanjate na ruku šteti lepotu, jer se vaša podjeznična kost postepeno pomera, blokirajući cirkulaciju krvi. Tako se pojavljuje podbradak, koji se teško skida.

Stalno dodirivanje lica

Stalno dodirivanje lica samo kvari kožu. Češkanje nosa ili obraza, masiranje slepoočnice od umora, ili, još gore, dodirivanje kapaka nakon kucanja po tastaturi... Tako jednostavnim radnjama donosimo mnogo mikroba koži. Onda ne treba da budemo iznenađeni kada dobijemo akne.

Pijenje pića na slamčicu

U nekim situacijama je neophodna slamčica: na primer, pomoći će da se ne uprljamo ako pijete u pokretu. Ali bolje je da nam to ne postane navika. Кada koristimo slamčicu skupljamo usne. To izaziva pojavu preranih bora oko usta, a posebno na samim usnama.

Strast prema žvakaćim gumama

Dah možemo osvežiti i na druge načine. Žvakaća guma izaziva proizvodnju želudačnog soka, jer refleksi u telu govore sledeće: "Hrana stiže, spremite se za varenje“. Ali nema hrane, mozak se oseća nasamarenim, a stomak se mučio zbog  kiseline. Još jedan nedostatak je pojava bora u uglovima usta zbog aktivnih izraza lica u procesu.

Ogorčenost i ljutnja na druge
Iznenađujuće, navika da budemo uvređeni može uticati na naš izgled. Ispostavilo se da to što se osećamo negativno izaziva pojavu dubokih bora i asimetrije crta lica. Namrštene obre, kolutanje očima, a zbog povećanog nivoa noradrenalina i kortizola tokom iritacije ili ljutnje, koža može početi da se ljušti i da crveni.

Tekst: Lepa&Srećna