Svi se oslanjamo na to da je dobro jesti voće i povrće kada smo na dijeti, ali nutricionisti tvrde na neke vrste strogo moramo da izbegavamo.

Кrompir

Nije slučajno to da nutricionisti ne favorizuju krompir u bilo kom obliku. O prženom nema diskusije - zbog velike količine ulja. Činjenica je da bilo koji krompir sadrži veliku količinu skroba koji se razlaže na jednostavne šećere, a višak ugljenih hidrata se pretvara u masti.

Grašak

Zeleni grašak je odličan izvor proteina, i zato je česti izbor vegetarijanaca. Grašak tokom dijete sme da se jede samo u umerenim količinama.

Šargarepa

Šargarepa ima visok glikemijski indeks, a skokovi insulina u krvi usporavaju proces sagorevanja masti. Ako ne možete bez šargarepe, izbegavajte da je kuvate: glikemijski indeks barene šargarepe je skoro tri puta veći od sirovog!

Šargarepa
Youtube / Printscreen / Aymah Land 

Mango

Nije slučajno što ovo svetlo tropsko voće ima mirisnu slatku pulpu: mango sadrži veliku količinu šećera.

Кukuruz

Кukuruz je kao i krompir: visokokaloričan, a sadrži skrob. Ali istovremeno sadrži mnogo korisnih supstanci. Po pravilu, svež proizvod se smatra korisnijim, ali ako ste na dijeti, izaberite kukuruz u konzervi, ima mnogo manje kalorija od kuvanog. Prednosti kukuruza uključuju njegovu sposobnost da zadrži hranljive materije tokom termičke obrade.

Smokve

Ukusno voće koje je neverovatno zdravo, jer sadrži puno minerala, a najviše kalijuma. U 100 grama svežeg voća nalazi se 16 grama fruktoze, a u suvom proizvodu njen sadržaj je mnogo veći.

Banane

Banane su veoma kalorične: dva ili tri komada će činiti skoro polovinu dnevne norme, a osim toga, ne mogu se jesti na prazan stomak jer su teška hrana. Međutim, ako ste spremni da nadoknadite pojedenu bananu fizičkom aktivnošću, za nju još uvek ima mesta u dijetalnom meniju. Ovo voće sadrži magnezijum, kalijum, vitamin B6. Oni koji žele da smršaju ne bi trebalo da jedu više od jedne banane dva ili tri puta nedeljno.

Banana dijeta
Youtube / Printscreen / Yummy 

Tekst: Lepa&Srećna