Dijetetičari i nutricionisti otkrivaju koje su to dve namirnice koje pozitivno utiču na probavu i mogu u velikoj meri da pomognu jačanju vašeg imuniteta kada se dodaju uravnoteženom obroku za večeru.

1. Cele žitarice

Kada pripremate zdravu večeru, siguran način da dodate više vlakana i proteina u obrok je da stavite akcenat na integralne žitarice kao glavni sastojak, objašnjavaju stručnjaci.

Namirnice koje tu spadaju su integralne žitarice, orasi, semenke. Njihovo dodavanje u ishranu je lak prvi korak koji vam može pomoći da primetite trenutnu razliku u energiji.

zitarice voce.jpg
Shutterstock  

Konzumiranje više celih žitarica pomaže u ubrzavanju metabolizma jer one sadrže kombinaciju rastvorljivih vlakana koja privlače vodu i nerastvorljivih vlakana koja pomažu u pokretljivosti. Od kinoe preko smeđeg pirinča do ječma, mogućnosti da dodate integralne žitarice vašoj večeri su velike.

2. Tamnozeleno i lisnato povrće

Povrće kao što je spanać je puno hranljivih materija i može se lako dodati u mnoge recepte. Bez obzira da li žudite za testeninom, pirinčem ili salatom, uključivanje više tamnozelenog i lisnatog povrća, poput spanaća, blitve, kelja, brokolija, zelja i rukole u večeru će uvek pomoći da dobijete zdraviji obrok.

Dve vrste namirnica koje jačaju imunitet
LepaiSrecna 

Kada se ovi hranljivi sastojci zagreju vodom, oni postaju aktivni na način na koji ih telo lakše apsorbuje. Ovo nam omogućava da unesemo hranljive materije, kao što su vitamini K i E, kao i vlakna, dok jedemo obrok sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Sadržaj vlakana u spanaću pomaže da se duže osećamo sitim, što može pomoći u sprečavanju prejedanja ili grickanja nakon večere.

Tekst: Lepa&Srećna