Za lovorov list kažu da je čudotvorna biljka koju je šteta koristiti samo kao dodatak jelima. Ublažava mučninu, smanjuje umor i pomaže kod regulisanju šećera u krvi (istraživanje je pokazalo da konzumiranje 3 grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2), a posebno je delotvoran kod izbacivanja šlajma iz pluća.

Čaj od lovorovog lista umiruje kašalj jer deluje blagotvorno na sluznicu grla i dušnika, ali fitoterapeut Andrej Stepenski upozorio je da lovorov list ne odgovara svima. On je istakao da osobe sa oboljenjima gastrointestinalnog trakta, kao i trudnice, treba sa oprezom da konzumiraju čaj od lovorovog lista.

"Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu je kontraindikacija za uzimanje lovorovog lista, jer ovaj začin može da iritira sluzokožu. Tokom trudnoće, lovorov list ne treba konzumirati u velikim količinama “, rekao je specijalista.

Kako pripremiti čaj od lovorovog lista?

Sastojci:

2,5 dcl vode
4-5 lista lovora

Priprema

Stavite listove suvog ili svežeg lovora u šerpu, prelijte hladnom vodom, ostavite da provri i kuvati 5 minuta. Ostavite čaj poklopljen da odstoji još 10 minuta pa procedite. Listovi su vrlo aromatičnog, gorkog i jakog ukusa pa u čaj možete dodati med i limun po želji.

Ko ne sme da pije čaj od lovorovog lista
Shutterstock  

Izvor: Lepa&Srećna