Ako se borite sa nervozom i stresom, svaka sitnica koju praktikujete u svakodnevnom životu može da bude značajna. Ako patite od anksioznosti, pomoć stručnjaka je na prvom mestu, kao i redovno uzimanje terapije ukoliko vam je prepisana.

Pokušajte i da unesete izmene u svoj jelovnik, dajemo vam preporuke za namirnice koje mogu da imaju umirujući efekat.

Jogurt

Možda će vas iznenaditi činjenica da fermentisana hrana može da pomogne u smanjenju anksioznosti. Otkrivena je veza između probiotika i umirivanja nervoze, a preporuka je da se što češće jede grčki jogurt. On ima žive, aktivne kulture probiotika. Možete i da jedete kiseli kupus ili probajte miso, tradicionalni japanski začin koji se može naći u prodavnicama zdrave hrane.

Hrana koja umiruje stres i nervozu
Shutterstock  

Rukola

Istraživači su otkrili da simptomi anksioznosti mogu da budu povezani sa niskim nivoom antioksidanata u telu. Zato preporučuju povrće sa tamnozelenim lišćem, kao što je rukola. Ova ukusna salata se, takođe, može nabaviti u našim prodavnicama, a odlična je i kao dodatak omletu, pici ili pasti.

Losos

Još jedna studija priskače u pomoć potvrdom da omega-3 masne kiseline mogu da budu korisne u borbi protiv anksioznosti i stresa. Da bi mozak funkcionisao kako treba, treba da mu obezbedimo odgovarajuću količinu odabranih, zdravih masnoća. One se mogu naći ne samo u masnoj ribi, već i u orasima ili maslinovom ulju.

Badem

Studije pokazuju da je za umirenje nervoze izuzetno značajan magnezijum. On pomaže da neurotransmiter serotonin u mozgu bude na odgovarajućem nivou. Bademi su bogati magnezijumom, a samo 12 komada dnevno će biti dovoljno da zadovoljni petinu potrebe tela za ovim mineralom.

badem-min.jpg
Shutterstock  

Ćuretina

Ako ste se nekad osetili pospano nakon ručka na kojem je poslužena ćuretina, možda treba da krivite triptofan kojeg ima u ovom mesu. Reč je o aminokiselini koja je telu neophodna kako bi se proizveo serotonin, baš neurotransmiter koji reguliše san i raspoloženje. Da obezbedite potpuno snabdevanje organizma zdravim nutrijentima, dodajte ćuretini kinou ili integralni pirinač.

Borovnice

Kad god smo anksiozni ili pod stresom, organizmu je potreban vitamin C kako bi obnovile i zaštitile naše ćelije. Mogu da ga obezbede borovnice, uz važne antioksidante koji pomažu da se smanji nervoza. Umesto slatkiša koji su nam nekad prvi izbor u epizodi stresa ili tuge, treba da posegnete za činijicom borovnica.